Пола Срба слави Светог Николу, пола иде на славу

Светог Николу једни обележавају као домаћини, а други као гости. Ако идете на славу, упозорење да, ако попијете, не седате за волан. Свети Никола пада у време божићног поста, па је и славска трпеза обавезно посна.

Домаћин Радован Недељковић око трпезе окупио је само најближе.

"Сестре, браћа, деца њихова и ми и кумови, нас двадесетак. За то треба издвојити најмање 200 евра, ако не и више", каже Недељковић.

Има и оних који због новца не скраћују списак гостију.

Највише посла за рибарнице. Цена по килограму рибе креће се од 350 до преко 2.000 динара.

"Имамо разноврсну понуду, од целих риба, филета, морских, речних, димљених", каже продавац Марко Стојић. Док је некада за посне славе риба ишла као алва, данас им посао дише на шкрге.

Продавац Стеван Рашић каже да ради од 1981. године на Бајлонијевој и Каленић и Палилулској пијаци.

"Славило се, људи су узимали по 50–100 килограма рибе. Имам поруџбине од кило и двеста, триста грама", каже он.

Радници у пекарама и посластичарницама ових дана остају и покоји сат дуже – месе, муте, филују, за домаћице које купују славски колач, жито, колаче. И они који су продали око 150 славских колача кажу да се мања потрошачка моћ види по каси.

"Смањена је количина, али се узима оно што је основно. Жито је основна ставка што се тиче славе", каже Мина Бељановић, радница у посластичарници.

Многи славу обележавају скромно, али има и оних који су спремни да по госту издвоје око 15 евра.

"Добија апсолутно комплетну славу, од предјела до дезерта, апсолутно све, све у чинијама спаковано, само му донесемо, скине фолију и стави на сто", каже Немања Благојевић из фирме за кетеринг.

Дешава се да домаћин славску трпезу поставља у ресторану.

Гости на слави кажу да је најмање важно оно што се једе, али кад се скупи породица то буде увек лепо. И кажу да воле да уживају заједно са онима који славе.

Традиција налаже да се крсна слава обележи уз молитву и без претеривања у било чему.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи