Савет Европе позвао Србију да усвоји закон о несталим бебама

Комитет министара Савета Европе позвао је Србију да у предвиђеним роковима до краја ове, односно почетком наредне године, усвоји законе о несталим бебама и исплати девизних штедиша из других република, у складу са пресудама Европског суда за људска права који је наложио њихово доношење, саопштено је из Савета Европе.

Комитет је најавио да ће поново разматрати докле је Србија стигла у извршењу пресуда Алишић и други против Србије и Словеније (случај старе девизне штедње) и пресуде у случају Зорице Јовановић против Србије (нестале бебе) на састанку у марту 2017. године, наведено је у саопштењу.

Комитет министара је након децембарског састанка снажно позвао Србију да усвоји нацрт закона у најављеним роковима, а у случају да до тога не дође, Секретаријат Савета Европе ће израдити привремену резолуцију о неизвршењу ових пресуда.

Када је у питању случај несталих беба, предлог закона се налази у скупштинској процедури, те од Скупштине Србије зависи када ће се наћи на дневном реду за усвајање.

Европски суд за људска права пресудио је у марту 2013. године да Србија мора да исплати Зорици Јовановић 10.000 евра на име нематеријалне штете и да јој обезбеди информације о судбини њеног новорођенчета, које је нестало из породилишта у Ћуприји 1983. године, као и да мора да усвоји закон који ће регулисати процедуре у истим или сличним случајевима.

Европски суд за људска права пресудио је 2014. године да су Србија и Словенија дужне да штедишама врате стару девизну уштеђевину депоновану у некадашњој Љубљанској банци и београдској Инвест банци под истим условима коју су важили за њихове држављане.

Србија је крајем октобра Савету Европе доставила акциони план у којем се наводи да ће се нацрт закона о обештећењу штедиша наћи у скупштинској процедури крајем децембра или почетком јануара следеће године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи