Јанковић: Најчешћа дискриминација у области рада и запошљавања

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић каже за РТС да овогодишњи подаци показују да су највише дискриминисане жене, припадници ромске националности и особе са инвалидитетом.

Бранкица Јанковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакла да се ситуација није значајно променила у односу на прошлу годину.

"Најчешћа дискриминација је у области рада и запошљавања и највише су дискриминисане жене, припадници ромске националности и особе са инвалидитетом", каже Јанковићева.

Истиче да немамо никакву толеранцију према дискриминацији, и да је неопходно да грађани дискриминацију пријаве.

"Да бисмо решили случај дискриминације и дали укупан однос побољшању запосливости, потребно је да се послодавци ослобађају предрасуда према одређеним друштвеним групама", наглашава Јанковићева.

Повереница напомиње да је неопходно да се свима да шанса да раде.

Објашњава да се након пријаве дискриминације даје препорука и мишљење како да се иста отклони, али да је неопходно да се не реагује само на појединачне притужбе.

"Следеће године ћемо представити извештај за област рада и запошљавања, како бисмо ширу јавност упознали са тим како се дешавају ти случајеви и како да надлежни реагују у оквиру системских решења", објашњава Јанковићева.

Најаваљује и израду водича за антидискриминаторни кодекс.

"Планирамо да позовемо велике компаније, да представимо водич за антидискриминаторни кодекс како бисмо допринели развоју толерантности у друштву", закључује Јанковићева.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи