Брзина и пијанство, најчешћи узроци удеса код младих

Од почетка године само у Београду је у саобраћају погинула 91 особа, што је 20 одсто укупно погинулих у саобраћају у Србији. Највише страдају пешаци, а као узрочници тешких саобраћајних нерећа у трећини записника су наведени млади возачи између 18 и 25 година.

Најчешћи узрок удеса је брзина и пијанство. Да би се овај негативан тренд спречио и превентивно деловало на младе нарочито уочи празника, Секретаријат за безбедност саобраћаја Београда и Комитет за безбедност саобраћаја почео је серију предавања у средњим школама.

Циљ ових предавања је да се млади до 18 година упозоре на опасности које вребају у саобраћају. Предавањима ће бити обухваћене све средње школе у Београду а после предавања биће спроведено истраживање колико су она утицала да млади мање страдају у саобраћају. Теме су алкохол, коришћење појаса, кацига и прекораћење брзине.

"На овај начин за будућност формирамо генерације младих сигурних возача и показујемо да безбедност у саобраћају искључиво зависи од нас самих", каже Душан Рафаиловић, градски секретар за саобраћај.

Млади највише страдају као сувозачи, најчешеће седају за волан после разних прослава и под утицајем алкохола, не користе појас.

"Млади су пуни самопоуздања али имају мало знања. Наш циљ је да им подигнемо ниво знања на виши ниво али и да им примерима мало спустимо ниво самопоуздања и да им покажемо све опасности које вребају у саобраћају", наводи Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Филмови на предавању су сугестивни - па су и утисци ученика јаки.

Очекују нас славе, новодишњи и божићни празници када се по правилу дешава највећи број удеса са трагичним последицима. Из МУП-а апелују не само на младе већ и на родитеље да спрече трагедије и на ове теме поразговарају са својом децом - на време.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи