Која је улога медија током природних непогода

Број временских непогода у свету у последњих 10 година двоструко је већи него деведесетих година прошлог века. У протеклих 20 година 750.000 људи изгубило је живот. У поплавама 2014. у Србији 33 особе су настрадале. Побољшање прогноза и још боља комуникација с медијима од кључног су значаја за превенцију последица поплава. На томе заједнички раде Хидрометеоролошки завод Србије и Прогностички и климатски центар Италијанске регије Емилија-Ромања у Болоњи.

Крајем новембра на северу Италије у веома малој области за два сата пало је кише као за два месеца, па су мање реке брзо пробиле насипе. Последњих година такви догађаји су све чешћи и, за разлику од прогноза за велике реке, представљају изазов за прогностичаре.

"Такве догађаје можемо најавити тек неколико сати унапред. Зато цивилна заштита мора деловати у веома кратком времену, а ми морамо у блиској будућности побољшати и развити овакве најаве. Важна је брза размена информација између метеоролога и хидролога и на крају – медија, јер код бујичних поплава нема времена за губљење", указује др Карло Качимани, директор "Арпае" у Болоњи.

Извештавање током непогода без речи стручњака може довести у заблуду.

"Током новембрарских поплава интервјуисани људи са улице углавном су говорили да су то највеће поплаве, чак веће од оних из 2000, али то није тачно. Ипак, гледаоци поверују тој вести, иако заправо то није вест", напомиње консултант на пројекту Чинција Мацети.

Улога медија је да најави поплаве, а не да о томе говори тек када се догоде.

"Наша телевизија води рачуна да су информације на време и коректне. Важно нам је да не стварамо панику, јер наш циљ није сензационализам", наглашава продуцент на РАИ Иван Епикоко.

Извештавање током непогода део је пројекта "Најава" који суфинансира Централноевропска иницијатива кроз програм размене знања и искуства.

"Србија и регион Емилија-Ромања имају сличне географске услове за појаву опасних хидролошких догађаја. Ми смо кроз овај пројекат заједнички дошли до неких резулата, како би у блиској будућности боље реаговали када су метеоролошке и хидролошке појаве у питању", директор ХМЗ Србије др Југослав Николић.

Пројекат "Најава" финансирао је и један важан сегмент на Колубари која је претходних година стварала доста проблема. Узводно од Ваљева постављена је опрема која ће омогућити боље осматрање и прогнозирање на овој реци и бујичним водотоцима који су у блиској прошлости стварали доста проблема региону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи