Омеровић: Особе са инвалидитетом заслужују подршку

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, 3. децембра, председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић изјавио је да су особе са инвалидитетом међу најрањивијим групама људи којима се мора пружити подршка.

"Њихов тежак положај је најчешће последица незапослености, дискриминације, физичких баријера са којима се сусрећу, као и стереотипа и предрасуда које и даље постоје у нашем друштву. Стога особе са инвалидитетом и њихове породице заслужују подршку свих нас", навео је Омеровић у изјави достављеној медијима.

Он указује да је са друге стране несумњив њихов допринос друштву, да имају право на самосталан живот и одлучивање.

"Њихов потенцијал и могућности су далеко веће него што већина нас може да претпостави", истакао је Омеровић.

Он је додао и да је држава дужна да обезбеди амбијент и правни оквир за њихово веће запошљавање и социјално укључивање, али да је неопходно ангажовање и свих оних који могу да помогну да се способности особа са инвалидитетом промовишу и унапреде, а да је задатак свих појединачно да особама са инвалидитетом приступе без предрасуда, водећи рачуна о њиховим људским правима.

"Зато бих апеловао на све надлежне органе, удружења особа са инвалидитетом, невладине организације, професионална удружења и друге институције, да помогну и дају свој допринос како бисмо створили друштво једнаких шанси у коме ће особе са инвалидитетом бити активни грађани који ће својим способностима и вештинама допринети развоју нашег друштва", поручио је Омеровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи