Може ли обавезно осигурање да буде решење за штету од непогода

Број природних непогода, углавном поплава и земљотреса са катастрофалним исходима, из године у годину расте у целом свету. Са 198 таквих догађаја, прошла година, од када се води статистика, била је рекордна. Међутим, раст осигурања не прати такав тренд, што је код нас још израженије. Ситуација се није битније променила ни после искуства са поплавама које су пре две године захватиле регион и које су биле највеће у Европи у протеклих 120 година.

Прву полису "Европа РЕ", која покрива искључиво штете од земљотреса и поплава, купила је породица из Обреновца. Две године касније, само неколико стотина грађана има такво осигурање, а интересовање расте тек са опасношћу од таквих догађаја.

"Имали смо искуство да је у марту, када су почеле поплаве, велики број људи био заинтересован, посебно у Обреновцу, када је у неколико дана закључен већи број полиса него у целој претходној години", наводи Лидија Васић из осигурања "Енергопројект гарант".

Реч је о полиси иза које стоји реосигуравајућа кућа основана новцем влада земаља Југоисточне Европе, а намењена је првенствено грађанству. За сада је у Србији продаје само једна осигуравајућа кућа. У просеку, за стан од 50 квадрата могуће је обезбедити покриће штете до 50.000 евра, уплатом од 50 евра годишње.

После највећих поплава у региону, осигурања су исплатила 100 милиона долара одштете, што је свега четири одсто укупних штета. Међутим, у Србији је и тај проценат био упола мањи.

Да ли би обавезна полиса осигурања имовине, уз нижу уплату и мање покриће, била добро решење? Ни осигуравајуће куће нису сагласне.

"Тренутно би то могло да се протумачи као индиректна таксација становништва, те би увођење обавезности осигурања довело до неких можда негативних ефеката", напомиње Катарина Вучетић из осигурања "Миленијум".

"То би могло, ако је изводљиво, да има вишеструко користан значај. С једне стране, држава би значајно смањила издатке у случају елементарних непогода, грађани би били боље заштићени и генерално би омасовили осигурање", указује Иван Грујић, представник компаније "ДДОР Нови Сад".

Однедавно експерткиња Уједињених нација на програму осигурања од поплава, професорка Економског факултета у Београду, сматра да мора да се иде ка неком виду обавезности.

"Код обавезности држава мора да одигра кључну улогу и то је битно за државу да растерети буџет. Решење је веома једноставно – да се формира пул осигуравајућих компанија, најјачих осигуравајућих компанија које имају финансијске капацитете да прихвате ризике катастрофалних непогода", истиче проф. Јелена Кочовић са Економског факултета у Београду.

Према методологији водећих реосигуравача, катастрофалном природном непогодом сматра се она у којој је погинуло најмање 20 или повређено више од 50 људи. Затим, ако без крова над главом остане 2.000 становника, или је укупна штета већа од 96 милиона долара.

Број таквих непогода у свету расте темпом од шест одсто годишње.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи