Центри за смештај миграната спремни за зиму

Помоћник комесара за избеглице Иван Георгинов изјавио је да су центри за смештај миграната спремни за зиму и да се у њима тренутно налазе 4.852 мигранта која су затражила азил, али да их у парковима има још око хиљаду.

"Они не желе да уђу у азилну процедуру ни смештај по центрима, па су у парковима", рекао је Иван Георгинов за Радио-телевизију Србије и додао да највише миграната сада има из Авганистана, 54 одсто, док је из Сирије 14 одсто.

Подсећа да смештај и храна по дану за једног мигранта коштају осам евра, да је до сада једино делегација Европске уније помогла Србији са 22 милиона евра, и да је реализација тог пројекта у току.

Како каже, Србија за мигранте не представља крајњу дестинацију, али ће наша земља одговорити захтеву о квотама које су договориле земље ЕУ, иако није чланица ЕУ.

Додаје да међу мигрантима сада има много више жена и деце, јер је, када они уђу у земље ЕУ, мушкарцима онда много лакше да уђу преко међународних организација које спајају породице.

Расплет мигрантске кризе, поручује, мора да нађе Европа, али Србија треба да буде део тог решења.

"Миграције су глобалан светски феномен и велики проблем за мале земље", закључио је Георгинов.

Према његовим речима, 54 одсто од укупног броја миграната који су тренутно у Србији долази из Авганистана, 14 одсто их је из Сирије, 13 одсто из Ирака, 10 одсто из Пакистана и три одсто из Ирана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи