"Женски кутак" у Миксалишту, подршка женама са балканске руте

Од августа прошле године кроз Миксалиште је прошло око 25.000 жена, а сваког дана помоћ затражи њих око 200. Управо због њихових потреба отворен је "Женски кутак", место на којем могу да се одморе, уче стране језике, учествују у радионицама, добију психолошку подршку. Пројекат је реализован уз подршку Оксфама и Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена.

Жене и деца мигранти најрањивије су групе на избегличкој рути, лак плен кријумчара, криминалаца, често и жртве насиља.

Фериста из Авганистана је пре седам месеци, трудна, кренула из Авганистана.

"Седам пута сам прелазила границе, полиција ме хапсила, враћала. Ходала сам по недељу дана без престанка. У Србији сам два месеца, а пре 11 дана сам добила ћерку. Овај 'Женски кутак' ће нам много значити", каже Фериста.

Мери из Авганистана се такође допада "Женски кутак".

"Мислим да ће помоћи женама, али он може још да се побољша с временом како би боље одговорио потребама жена са истока", сматра она.

Кутак је и једини простор на балканској рути посвећен женама.

Председница Миксер удружења Маја Лалић каже да се у "Женском кутку" одвијају едукативне радионице које су жене саме тражиле.

"То су језичке радионице немачког, енглеског, обуке рада на рачунарима и различите креативне радионице", наводи Лалићева.

За потпредседницу Владе и председницу Координационог тела за родну равноправност помоћ мигрантима је не само потписана већ и људска обавеза.

"Србија остаје на свом путу, да помогне, да буде уз све оне људе који пролазе такозваном балканском рутом, а ето, ми се налазимо на тој рути. Свесни смо свих изазова и свих проблема, али ћемо се потрудити да никада ниједна жена, ниједно дете, ниједан мушкарац не буду сами на том путу", поручује Зорана Михајловић.

Жене које месецима путују ка сигурнијем животу фризери и козметичари у кутку ће подсетити како да поново буду жене. И оне саме ће имати прилику да покажу своје таленте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи