Ђорђевић: Значај улагања у пројекте и развој одбране

Стратешки циљ је повећање инвестиција у производњу нових система, који се користе како у области одбране, тако и у цивилству, рекао је министар одбране Зоран Ђорђевић.

На отварању 7. међународног научно-стручног скупа из области одбрамбених технологија - ОТЕХ 2016 у Војнотехничком институту Зоран Ђорђевић је изразио наду да ће овогодишњи ОТЕХ увећати постојеће значајно интересовање за билатералну сарадњу са Србијом и допринети улагању у производњу одбрамбених система, као и њихово пласирање на домаћем и иностраном тржишту.

Ђорђевић је, како је саопштило Министарство одбране, рекао да такве инвестиције имају директан утицај на повећање економског развоја Србије, као и на побољшање извоза, подизање знања и домаћих производних капацитета, унапређење индустријско-технолошке базе, те ревитализацију грана индустрије као што су авио-индустрија, машинска, електро, хемијска и много друге.

На отварању дводневне конференције, чији је организатор Војнотехнички институт заједно са Управом за одбрамбене технологије Министарства одбране, Ђорђевић је говорио о важности ОТЕХ-а за развој научних сазнања у области одбране и о међународном значају те конференције.

Директор Војнотехничког института, пуковник Зоран Рајић истакао је да данас постоји реална потреба за блиском сарадњом и разменом искустава између свих субјеката који учествују у области развоја средстава наоружања и војне опреме, почев од развојних институција, преко произвођача до самих корисника.

"Један од начина успостављања и продубљивања сарадње управо је учешће на међународним скуповима и конференцијама, као што је ОТЕХ", каже Рајић и додаје да ће на овогодишњем ОТЕХ-у бити више од 500 аутора и коаутора из 14 земаља света, који ће изложити 131 рад, а од тога 23 из иностранства.

Већ неколико година заредом, ОТЕХ је посвећен највећим српским и светским научницима.

Ове године је посвећен математичарки Милеви Марић Ајнштајн, а о њеном раду у уводном предавању говио је професор Велимир Абрамовић.

ОТЕХ је научно-стручни скуп из области одбрамбених технологија, који се од 2005. одржава како би се сагледала достигнућа у тој области. Међународни карактер добио је 2011. године, а одржава се сваке друге године.

Свечаном отварању конференције присуствовали су и начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић са сарадницима, страни војни представници, представници предузећа одбрамбене индустрије, факултета, аутори радова, запослени у Војнотехничком институту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи