Филолошки факултет обележио 66. рођендан

Уручењем повеља најбољим студентима и повеља захвалности установама, амбасадама, центрима културе и појединцима са којима успешно сарађује, Филолошки факултет Универзитета у Београду обележио је 66 година постојања. Ове године факултет, на којем се школује 13.500 студената, слави три јубилеја: 90 година катедре за орјенталистику, 40 година јапанологије и 25 година украјинистике.

Представљена је и Монографија о Филолошком факултету коју су приредиле професорке Александра Вранеш и Љиљана Марковић.

"Током протекле године Филолошки факултет је потписао уговоре са 36 сродних факултета, међу којима су универзитети у Тулузу, Цириху, Токију, Пекингу, Нотингему, Пекиншки универзитет за стране студије, Државни универзитет Емпориа, Универзитет у Ослу и 46 споразума у оквиру програма Еразмус плус. Формирајући будуће професоре српског као матерњег, као већинског и као страног језика, професоре и преводиоце великог броја страних језика, теоретичаре и критичаре књижевности, али и библиотекаре, менаџере, новинаре, музеологе...факултет је у позицији да новим наставним методама и техникама себе позиционира на иновативно водеће место у развоју компетенција за професионалну афирмацију у 21. веку", подсетила је деканка Љиљана Марковић.

Драгоцено је, кажу професори, што су посебне библиотеке Ватрослава Јагића и Павла Поповића заштићене законом као посебно културно добро од изузетног значаја и да је почела конзервација, раестаурација и дигитализација најзначајнијих књига.

"Шта значи језик, као архетип, стожер, не само као средство комуникације, већ он својим постојањем образује језичку свест и општи арсенал мишљења...Филолошки факултет је дао немерљив допринос очувању језика. Ово признање схватам као признање министарству културе," рекао је министар културе и информисања, Владан Вукосављевић захваљујући на признању.

А на Дан факултета и дар гостију из Русије. Татјана Иринархова, координатор за балканске програме Дома руске дијспоре "Александар Солжењицин" из Москве уручила је покон - 300 књига о историји, филозофији, религији, теологији, уметности. стигли су и нови речници и приручници руског језика. У читаоници катедре за славистику отворена је и изложба књига.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи