Мировић открио споменик Змају у Словачкој

Председник Покрајинске владе Игор Мировић открио је споменик великом српском песнику Јовану Јовановићу Змају у граду Модра у Словачкој, захваливши се градоначелнику тог града и свим пријатељима у Словачкој што су до краја подржавали ову иницијативу, саопштено је из Покрајинске владе.

"Данас ми настављамо Змајевим стопама ширећи пријатељство, заједнички живот Срба и Словака у Србији, посебно у Војводини, негујући културу, књижевност, позоришну уметност и очување традиционалних вредности и тим богатством се поносимо", рекао је Мировић, откривајући бисту Јована Јовановића Змаја, рад вајара Ђорђа Лазића Ћапше из Сремских Карловаца.

Према његовим речима, Змај је био је не само дечји песник, већ и снажан национални делатник, посланик, лекар, велики борац за права српског народа у другој половини 19. века, а у Словачкој, у Модри, Змај се школовао и заволео словачки народ и доживотно остао пријатељ Словачке и Словака.

"Словачке теме налазе се у више Змајевих песама, а ми данас настављамо Змајевим стопама где је он на словачко српске односе и везе увек гледао са снажним симпатијама", рекао је Мировић.

Градоначелник Модре Јурај Петракович рекао је да данашњи догађај такође има велики значај за Модру, о чему говори и финансијска подршка Владе Словачке овом пројекту и захвалио се на оствареној сарадњи.

Споменик је постављен испред зграде некадашњег Лицеја, данас Меморијалне гимназије, коју је, поред Змаја, похађао и Доситеј Обрадовић, док је свечаност уприличена у организацији Удружења Срба из Словачке и Амбасаде Републике Србије у Словачкој Републици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи