AП у Нишу: Да ли је хуманитарни центар у служби шпијунаже Кремља?

Руско-српски хуманитарни центар у Нишу, недовршена бетонска зграда опремљена екранима за надзор са складиштем опреме за спасавање, служи и за обуку. Да ли је то центар за помоћ у случају несрећа или је у служби шпијунаже Кремља у центру Балкана, пита агенција "Асошијетед прес". Портпаролка руског МСП-а Марија Захарова истиче да у Нишу не постоји војни фактор.

Агенција, чији је новинар недавно био у центру, каже да приликом посете "такозваном руско-српском хуманитарном центру" постоје видљиви знакови који указују да објекат није намењен "било чему другом, осим помоћи у случају поплаве, шумског пожара или било које друге елементарне непогоде".

"У деловима објекта који су представљени новинарима АП-а налазе се велики екрани за надзор, опрема за прву помоћ, гумени чамци, возила 'лада нива' руске производње, мини шатори и противпожарна опрема", пише АП.

Поједини западни невладини и војни аналитичари тврде да је Русија ову војну базу наменила шпијунирању америчких војних интереса на Балкану, наводи АП.

Агенција пише да је Србија и даље блиска Русији, а да су њени суседи неповерљиви према намерама и присуству Москве и да се то посебно односи на земље бившег совјетског блока као што су Бугарска, Румунија и Мађарска, које су деценијама биле под "гвозденом-песницом" комунистичке владавине после Другог светског рата.

Агенција преноси тврдње западних аналитичара који кажу да ова база, коју заједнички воде српска и руска влада, у близини војног аеродрома Ниш, представља руски одговор ширењу НАТО-а у овом региону.

Свака држава која се граничи са Србијом, прикључила се или планира да се прикључи задној војној алијанси, додаје агенција и напомиње да су званичници НАТО одбили да коментаришу сврху ове базе, речима да "не брину за њену улогу, која год да је".

ЕУ званичници, преноси АП, изјавили су да, уколико Србија постане чланица блока, мораће да се прикључи европским програмима за помоћ у ванредним ситуацијама и да се огради од руских.

Један од руководилаца центра, Вјацеслав Власенко, рекао је новинарима да "гледају технологију Џејмса Бонда", приказујући презентацију центра док се напољу спроводила обука српских ватрогасаца.

Власенко је рекао, наводи АП, да је центар опремљен "далеко од потреба шпијунирања суседне Румуније, где је недавно инсталиран амерички антиракетни штит, или Косова, где су распоређене мировне снаге НАТО-а и где САД има базу".

"То су само гласине. Немогуће је претворити овај центар у шпијунски базу. Мали је, а од особља имамо само тројицу Срба и петорицу Руса и никога више. Чак ни зграда није наша", рекао је Власенко.

Он се, пише АП, пожалио да су суседи Србије - Хрватска, Македонија и Босна и Херцеговина - одбили помоћ Русије за време великих природних непогода и мигрантске кризе.

"Хрватска је без икаквог објашњења одбила помоћ руских ватрогасних авиона за гашење недавних великих шумских пожара на Јадранској обали, а одбила је и помоћ у мигрантској кризи", рекао је Власенко и додао да БиХ није ни одговорила на понуду о потписивању "споразума о разумевању".

"То је само политика. Кажу да је Путин лош, Русија жели да доминира... Политички мотиви треба да се изузму из хуманитарног рада", рекао је Власенко.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи