"Доситеј" поделио синдикате и Министарство просвете

Несугласице на релацији синдикати – Министарство просвете. Спорни су подаци о члановима синдиката и њихова евентуална злоупотреба.

Како је "Доситеј", нови систем који евидентира запослене у просвети поделио просветне синдикате и Министарство? Три репрезентативна синдиката страхују да би у њему могао да се нађе списак свих синдикалаца и њихови лични подаци. Из Министарства просвете стиже образложење.

"Министарство је тражило да се унесе само информација о томе ко је представник репрезентативног синдиката, јер у рачун за буџет установе улази и функцијски додатак за тог представника синдиката. Да би се израчунао тај други проценат, треба да се зна колики број учлањених има репрезентативни синдикат и зато смо тражили број чланова синдиката да се унесе по установи, али и не ко су те особе", саопштило је Министарство просвете.

За синдикате, образложење Министарства је недовољно. Тврде да је, чак и јавно именовање председника синдиката, проблематично. Сумњају да се иза тога крије друга намера.

"Уношење података под изговором да се тражи само број чланова, не би ли се представнику синдикалне организације, односно тог синдиката, одредила висина плате, то је перфидан начин да се уђе у систем синдикалног рада. То су врло осетљиви подаци и Министарство просвете улази у ингеренције слободног опредељења сваког запосленог ком ће синдикату припадати", каже Валентина Илић, председница Синдиката образовања Србије.

Реагује и повереник за заштиту података о личности – у писму министру просвете указује на то да су подаци о синдикалном чланству "нарочито осетљиви", те да се могу обрађивати само уз пристанак радника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи