Српско-француски истражни тимови у борби против криминала

Србија и Француска формираће заједничке истражне тимове како би се ефикасније бориле против недозвољене трговине оружјем, организованог криминала и тероризма.

Како је речено на данашњој конференцији српско-француске сарадње у области правосуђа, тероризам и криминал не познају границе и зато је неопходно да у борби против тог изазова, земље и њихови правосудни системи побољшају сарадњу, а за Француску и Србију приоритет ће бити борба против нелегалне трговине оружјем.

Како је констатовао тужилац за организовани криминал Младен Ненадић државе Западног Балкана, због ратних збивања деведесетих година, данас су пуне нелегалног оружја.

Имајући у виду да организовани криминал прелази државне и националне границе, Ненадић сматра да постоји реална опасност да део тог оружја заврши на тржишту западних земаља.

"Чињеница да се терористичке активности на територији западноевропских земаља појачавају указује на потребу да се решавању тог проблема мора приступити темељно и јасно", рекао је Ненадић.

Републички јавни тужилац Загорка Доловац изјавила је да је борба против тероризма и организованог криминала један је од најактуелнијих приоритета како у нашој земљи тако и у свету.

"Борба против тероризма, илегалне трговине оружјем је један од највећих изазова савремног човечанства и зато је одлучно кривично гоњење починилаца тих кривичних дела императив рада Тужилаштва", рекла је Доловац.

Она је додала да се државни органи наше земље одлучно и координирано боре против тероризма, организованог криминала и трговине оружјем. Тужитељка је истакла да су Србија и Француска израдиле модел споразума о формирању заједничких српско-француских истражних тимова.

"Очекујемо да ће тај модел споразума и будући заједнички истражни тимови допринети ближој сарадњи наших правосудних органа и органа за спровођење закона", рекла је Доловац.

Министарка правде Нела Кубуровић истакла је да ће се током редовног јесењег заседања Народне скупштине, пред посланицима наћи нови Закон о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, корупције и тероризма чије ће усвајање омогућити ширење надлажности Тужилаштва за организовани криминал на већи број кривичних дела, а с циљем даљег јачања рада тужилаштва.

"Како би се унапредио квалитет рада и подигао капацитет јавног тужилаштва и концентрација знања, најбољих људских и материјалних ресурса, овај закон предвиђа и формирање посебних одељења у вишим јавним тужилаштвима у Београду, Новом Саду, Краљеву и Нишу, која би се искључиво бавила кривичним гоњењем починиоца оних кривичних дела, која се могу сматрати коруптивним", рекла је Кубуровићева. 

За најтеже облике организованог криминала, додала је министарка, постојаће центар за територију читаве Републике Србије, а то је Тужилаштво за организовани криминал, док ће виша јавна тужилаштва у Београду, Новом Саду, Краљеву и Нишу бити регионални центри.

Тим законом велики број државних органа добиће официре за везу са тужилаштвом и полицијом како би се олакшало гоњење организованог криминала. Кубуровићева је истакла да је борба против организованог криминала, корупције и тероризма приоритет Владе Србије, али да не постоји ниједна држава која је успела да тај рат добије сама.

"Улазећи сама у ту борбу, без савезника и пријатеља, свака држава је унапред осуђена на пораз. Међусобно прекогранично и унутрашње повезивање, кроз директну и блиску сарадњу државних органа и институција, један од основних предуслова за успешну и ефикасну борбу", рекла је Кубуровићева. 

Она је подсетила да је у априлу 2013. потписана Декларација о сарадњи Француске и Србије, а сутра и додатни протокол, што је доказ да је билатерална сарадња у области правосуђа нужна основа за јаку и одлучну борбу.

Према њеним речима борба против организованог криминала не представља само борбу против криминалних група, већ је то борба за светску сигурност и стабилност. Она је истакла да се у Србији више од деценије спроводи специјализација полиције, јавних тужилаца и судова у борби против организованог криминала и подсетила да некада Специјално тужилаштво, а данас Тужилаштво за организовани криминал, води велики број поступака против организованих криминалних група.

Министарка је истакла да та борба захтева стално нова усавршавања и нове методе борбе.

"Држава мора да иде корак испред и да специјализује државне органе, мора још јаче да их повеже и обучи", рекла је Кубуровићева. 

Амбасадорка Француске у Србији Кристин Моро истакла је да се сарадња две земље у правосудном домену ослања на међународне конвенције, посебно на Европску конвенцију.

"Број наших предмета међусоне правне помоћи сведочи о нашој долучности да се боримо против криминалаца и да их изведемо пред лице правде. Проблематика трговине оружјем има централно место наше борбе, јер се криминалци ослањају на трговину оружјем", рекла је Моро.

Приликом последње посете премијера Александра Вучића Паризу већ је потписан споразум о постојању заједничке истражне јединице полицајаца, рекла је Моро.

Директор Управе за криминал и помиловања Министарства правде Француске Робер Жели указао је да постоје назнаке да се поједине француске групе снабдевају оружјем са ових простора.

"Борба против трговине оружјем је велики изазов. Тешко је раскринкати токове оружја, та транснационална трговина подразумева структуриране криминалне групе које могу да рачунају на разне канале снабдевања у различитим земљама", рекао је Жели.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи