Протест радника "Трепче" у Рудару

Група радника "Трепче" из северног села Косовске Митровице блокирала је накратко пут Приштина–Рашка код Рудара, незадовољна одлуком косовске владе да скупштини предложи нацрт закона према којем 80 одсто тог комбината припада Косову.

"Ради заштите нашег комбината и права радника, окупили смо се овде да бисмо исказали протест због мера које покрајински органи предузимају за отуђење нашег комбината и имовине Србије. На овај начин успоставља се правно насиље које директно утиче на наш живот и рад радника Трепче", рекао је председник синдиката радника "Трепче" Душко Драговић.

Драговић је најавио да ће радници "предузети све мере како би заштитили своје интересе".   

Рекли су да неће препустити "Трепчу" косовској влади на управљање, јер од комбината живе породице око 3.000 радника.

Директор "Трепче" Јован Димкић изјавио је да је све у предузећу узнемирила и изазвала огорчење вест да ће се по хитном поступку у дневни ред скупштинског заседања наћи закон о "Трепчи".

"Сматрамо да овај законски акт садржи класичне елементе екстремног политичког насиља без икакве правне основе и да је неприхватљив и води директно у сукобљавања. Он је покушај наметања једностране политичке воље ауторитета у Приштини без задирања у суштину, у економију, он изражава чисте политичке интересе које једна страна, у овом случајају Приштина, има", рекао је Димкић.

Очекујемо недвосмислену подршку и правовремену реакцију државних органа Републике Србије и сигурни смо да она неће изостати. Сматрамо да би и део међународне заједнице који је заинтересован за одржавање мира и социјалног мира требало да помогне у решавању овог питања, истакао је директор "Трепче".

Према његовим речима, проблем се може решити једино преговорима и разговором на начин на који се покушавају решити и многа друга, мања питања.

Потпредседник и два српска министра истакли су да нису били консултовани приликом израде закона о "Трепчи" и да је понуђени предлог за њих неприхватљив.

"Оно што смо данас покушали да одложимо питање овог закона и да захтевамо додатне консултације, јер сматрамо да смо могли да дођемо до неког економског решења које ће третирати искључиво будућност и развој 'Трепче', а неће се бавити политичким питањем. Нажалост то није успело", наводи косовски министар за локалну самоуправу Љубомир Марић.

Марић наглашава да су морали да буду против закона и ће свако даље деловање усмерити ка томе да овако лош закон не ступи на снагу, јер са њим српска заједница само губи.

"Оно што је далеко најважније је да радници на овај начин неће имати загарантовану будућност и просперитет, посебно 'Трепча' на северу, која је једна одржива и независна целина. Која има огроман потенцијал за инвестиције и стратешка улагања. Са овим законом руководство и радници 'Трепче' више неће одлучивати", каже Марић.

Министар за заједнице Далибор Јевтић наводи да велики број породица зависи од тога како ће "Трепча" функционисати.

"Велики број породица, велики број грађана који живи на северу Косова који зависи управо од начина на који ће 'Трепча' у будућности функционисати може доћи у ситуацију да ту своју егзистенцију у будућности нема", истиче Јевтић.

Најављено је да ће радници наставити са протестима и упућен је позив свима у Србији да подрже захтеве радника и тако, како је речено, заштите националне и државне интересе.

Магистрални пут Приштина-Рашка у Рудару код Звечана био је блокиран око 20 минута, а радници су носили заставе Трепче и Републике Србије.

Са окупљенима су били и представници привремених општинских органа Звечан и Косовске Митровице, Иван Тодосијевић и Александар Спирић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи