Шарчевић: Дуално образовање приоритет министарства и владе

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је да је дуално образовање приоритет не само Министарства просвете, већ и један од приоритета рада Владе Србије у наредне четири године.

Шарчевић је, током посете Техничкој школи у Ужицу, најавио измене закона каје би омогућиле да образовање буде у функцији привреде и привредог раста, поручујући да родитељи морају да схвате да је то најбољи пут за децу.

У Техничкој школи у Ужицу, у оквиру дуалног образовања, од ове школске године уведен је нови образовни профил - оператер за израду намештаја.

"На почетку смо оног што је у Ужицу већ урађено. Модел који сте применили је једна врста дуалног образовања, друга врста су пољопривредне школе. Ми смо успоставили активну сарадњу са Привредном комором, а у министарству је формиран тим чији ће једини задатак бити креирање националног модела дуалног образовања", рекао је министар.

Шарчевић је додао да је политика министарства да се планови уписа у школе прилагоде потребама и захтевима привреде, те да је Ужице одлична наставна база у којој друге школе могу да нађу готова решења.

Директор школе Драган Туцаковић представио је детаљан план и начин успостављања система дуалног образовања у школи.

"Три су циља увођења иновативног модела образовања, да се реши проблем компанија који се тиче недостатка квалификоване радне снаге, смањи незапосленост младих људи и смање трошкови министарства за занатско образовање", рекао је Туцаковић.

Како каже тај модел ученицима ће омогућити да се запосле у некој од компанија, покрену свој посао или наставе школовање на струковним студијама, као и да ће се на тај начин ученици приближити свету рада, а ментори сфери образовања.

На састанку се у име седам компанија које сарађују са Техничком школом обратио директор компаније "Атлас" Живорад Јововић који је нагласио да ће се за три године видети резултати овог иновативног модела образовања заснованог на јавно-приватном партнерству.

"Квалитетно занатско образовање ће и децу и њихове родитеље уверити, да је то
оно што им може обезбедити квалитетан живот", рекао је Јововић.

За иновативни модел образовања у Ужицу је заинтересован и металски комплекс, рекао је Миодраг Димитријевћ, из Ваљаонице бакра "Севојно", и поручио да ће тај сектор узети активно учешће у увођењу тог модела образовања.

Подршку увођењу овог образовног профила дала је Швајцарска развојна агенција у сарадњи са Регионалном агенцијом за економски развој и предузетништво - ВЕДА.

Министар Шарчевић је одржао и састанак са свим директорима школа средњих школа са териотрија Ужица и посетио Гимназију и Економску школу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи