Протест радника у Звечану због закона о Трепчи

Више од три хиљаде радника Трепче на северу Косова изразили су забринутост и огорчење због најављеног усвајања Закона о Трепчи и затражили да се ово питање реши дијалогом представника Београда и Приштине у Бриселу.

Истовремено, најављен је и протест радника Трепче данас послеподне у Звечану.

У саопштењу Синдиката радника и Менаџмента Трепче наводи се да је забринутост радника потпуно разумљива и наводи да су радници Срби и Албанци увек били жртве када је “Трепча” била у фокусу политичких сукоба и манипулација.

У саопштењу се даље наводи да је Трепча одувек, поготову у овом периоду, најважнији и далеко највећи привредни субјект који својим производним активностима омогућава егзистенцију огромног дела српске популација, пре свега на северу Косова.

„“Намерава се без икаквог правног основа подвести под надлежност Владе Косова и тиме довести у потпуно завистан положај Трепча", наводи се у саопштењу и прецизира да се на овај начин потпуно дестабилизује компанија чији радници не могу да прихвате једнострано исказану политичку вољу и законске акте које имају карактер правног насиља.

„“Усвајањем закона који неће бити примењив, директно и са намерим, изазивају се сукоби, који могу довести до прекида производних активности у Трпчи и драстичног угрожавања егзистенцијалних интереса запослених и њихових породица, али и других компанија које су пословно везане за Трепчу", стоји у саопштењу.

Даље се наводи да не постоји прихватљиво и примењиво законско решење које у потпуности занемарује власничку структуру дефинисану у пословним књигама и правној документацији Трепче и која осим низа акционара јасно дефинише као већинског власника Фонд за развој Републике Србије, односно Владу Србије као њеног репрезента.

“Непоштовање наведених чињеница и једнострано доношење најављеног Закона сигурно ће променити и драстично погоршати комплетну економску, безбедносну и укупну политичку ситуацију на КиМ са непредвидивим последицама,” наводи се у саопштењу.

Синдикат предлаже да се питање Трепче али и других друштвених предузећа у оквиру имовинских питања хитно стави на дневни ред преговора у Бриселу и у преговорима изнађе решење прихватљиво за све.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи