Универзитет у Новом Пазару – чекајући акредитацију

Први октобар Универзитет у Новом Пазару дочекао је с једним акредитованим студијским програмом, од 17 за које је поднет захтев. То значи да је Универзитет без акредитације јер је услов да има бар три акредитована студијска програма. Недавном одлуком Управног суда поништене су негативне одлуке о акредитацији те институције, чији је председник посланик Муамер Зукорлић. У Комисији за акредитацију наглашавају да они увек раде по истим стандардима и правилима и да се то неће мењати.

Универзитет, на чијем је челу некадашњи муфтија Муамер Зукорлић, а данас председник скупштинског Одбора за образовање, у последњем акредитационом кругу добио је потврду само једног програма. 

После одлуке Управног суда, којом се поништавају претходна негативна решења, Зукорлић очекује да Универзитет буде акредитован и тврди да постоји сукоб интереса. 

Према његовим речима, сукоб интереса постоји у акредитационој комисији јер, како каже, професори једног или два универзитета доносе одлуке о судбини и постојању других универзитета

"То је оспорила и Европска асоцијација за утврђивање квалитета и то је разлог да ће прописи око акредитације морати да се мењају", наводи Зукорлић.

Универзитет у Новом Пазару 2015. добио је акредитацију за енглески језик, али је 2016. изгубио за студије права. За чланове Комисије за акредитацију, између осталог, били су спорни наставници.

"Давали су докторате, давали су дипломе доктората магистратури и онда на бази тога те људе бирали и на тај начин направили институције. Ми смо врло чврстог става, не само за Универзитет у Новом Пазару, него за све институције и све студијске програме где се појаве наставници који су докторирали на неакредитованом универзитету, апсолутно не прихватамо", каже Софија Пекић Quarrie из Комисије за акредитацију и проверу квалитета.

У Комисији кажу да нема разлике између високошколских установа и да се њихови критеријуми нису мењали од 2006. када су основани.

"Ако се доноси одлука мимо тога, наше постојање је под великим знаком питања, шта је онда гаранција квалитета. Ја вас подсећам да смо ми пуноправна чланица Евроспске асоцијације за проверу квалитета, и врло важно је одржати то чланство, посебно у фази предприступних преговора и отварања поглавља 26", указује Софија Пекић Quarrie.

Високошколске установе, од 2006. године подносиле су захтеве за акредитацију у два наврата. Од тада је, на пример, акредитовано осам државних и десет приватних универзитета. Студентима се препоручује да уписују оне факултете који су акредитовани, јер је то једина гаранција да ће им касније и дипломе бити признате.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи