Бајиној Башти добродошла помоћ ЕУ

На подручју Бајине Баште, поплаве и клизишта су 2014. и ове године, угрозили многа домаћинства. Европска унија је притекла у помоћ, па су пројекатом немачке организације АСБ обновљене 24 куће и изграђено шест објеката.

Када су пре шест година остали без посла у Бајиној Башти, за брачни пар Лазић алтернатива је била повратак на Милуново сеоско имање. Таман када су малине почеле да доносе приход, клизиште је угрозило стару кућу. У обнову нису могли сами, а помоћ нису очекивали.

"Али сам видео касније да су свима притекли у помоћ и да је држава и ко иза ње стоји, да су се доста ангажовали", каже Милун Лазић из селао Љештанско, општина Бајина Башта.

Лазићи су обновили дом захваљујући подршци Европске уније поплављеним подручјима Србије, која је у Бајиној Башти реализована преко немачке организације АСБ. Исти пројекат је Косари Николић обезбедио нови дом.

"Много ми значи само да изађем, да на миру спавам, да не слушам више како ми пуцкета кућа", каже Косара Николић из села Јакаљ, у општини Бајина Башта.

Пре две године због поплава је страдао и највећи рибњак у Рогачици. Европска унија обезбедила је оживљавање производње. Упркос штети од 300.000 евра, власници отплаћују стари кредит за рибљу храну.

"Ту храну смо дали риби, риба је то појела. Кад је поплава била, поплава је однела сву рибу, тако да смо остали дужници и банци кредит да враћамо", рекао је Зоран Миловановић, власник рибњака у Рогачици.

Поред власника, од рибњака је живело још девет домаћинстава. Бивши радници се надају да ће средства Европске уније помоћи да се поново врате на посао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи