Одата почаст мајору Тепићу, иницијатива за споменик

Уз војне почасти и полагање венаца одата је пошта мајору ЈНА Милану Тепићу, који је пре 25 година страдао током сукоба са хрватским снагама код Бјеловара. Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да је то министарство поднело иницијативу за подизање споменика.

На спомен плочу мајора Милана Тепића венце су положили чланови породице, представници војске, Министарства одбране, као и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин који је навео да су са градом у току договори у вези са избором локације споменика.

Вулин је рекао да су Милан Тепић и војник Стојадин Мирковић, који су погинули пре 25 година, пример да српски народ кроз своју историју увек има на кога да се ослони.

"Народ који у себи у сваком рату изнедри овакве људе, народ који може да верује да ће му будућност увек бити обележена храбрим и честитим људима", рекао је Вулин.

Истакао је да Србија није изазивала ни тражила ратове на простору бивше Југославије деведесетих година, али да су ти сукоби, који су разбили Југославију и на крају завршили бомбардовањем, показали да српски народ има огромну снагу и способност да се одржи.

"Србија не жели рат, Србија не тражи ратове, Србија није земља ни народ који не зна шта је цена рата и због тога цени мир, али је Србија спремна да се, вођена оваквим херојима, избори за своју слободу", рекао је Вулин и додао да су дужност и слобода речи које објашњавају српски народ.

Пре 25 година, на данашњи дан, мајор Милан Тепић дигао је у ваздух, са 170 тона експлозивних средстава, складиште борбених средстава "Барутана" у селу Беденик, недалеко од Бјеловара, како би спречио да га преузму припадници Збора народне гарде.

Страдали су и Тепић и деветнаестогодишњи војник Стојадин Мирковић, који упркос Тепићевој наредби није хтео да се преда, док је хрватска страна потврдила губитак 11 својих војника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи