Вукосављевић и амбасадори посетили Студеницу

У оквиру програма "Упознајте светску баштину у Србији", Министар културе и информисања Владан Вукосављевић, четири амбасадора и представница генералног секретара УН у Београду, посетили су манастир Студеницу.

Вукосављевић је рекао да је ово права прилика да се представницима неких од најважнијих земаља, које су везане за сарадњу са Србијом, покаже део српског културног наслеђа.

Министар културе рекао је да је манастир Студеница бисер веома богатог српског наслеђа.

"Сматрамо да је културна дипломатија један од основа у дипломатском свету, и ово је јединствена прилика да наше колеге из света, дипломате и амбасадоре упознамо са оним што Србија има. На тај начин би им показали колико нам је стало до очувања нашег наслеђа", рекао је Вукосављевић.

Игуман манастира Студеница, отац Тихон, каже да их овакве иностране посете охрабрују, како би успешније опстали и живот учинили бољим.

"Људи који то виде, а поготову они који могу да помогну, као што је то случај са данашњом посетом министра и амбасадора, могу оваквим посетима да буду још више стимулисани. Тако ће наше наслеђе бити сачувано", истакао је игуман Тихон.

Арне Санес Бјернстад, амбасадор Норвешке у Београду, рекао је да жели да обиђе културно наслеђе Србије.

"Желим да упознам и историју Србије, али и да увидим где и на који начин иде помоћ српским манастирима. Конкретно нас занима како напредује помоћ за Пећку патријаршију", навео је норвешки амбашадор.

Амбасадор САД Кајл Скот сматра да је ово добар начин да се научи нешто о културном наслеђу Србије.

"Културна баштина је веома битна да се сачува, без обзира где се налази, и за то границе не постоје. Наша амбасада је такође заслужна за помоћ за очување баштине. Важно је чување културе једног народа, било да је то црква у Њујорку или овде у Студеници, у којој сам први пут и која је прелепа", напоменуо је Скот.

У посети Студеници били су и амбасадори Италије и Турске, Ђузепе Манцо и Кемал Бозај, представница генералног секретара и директорка Канцеларија УН у Београду Симона-Мирела Микулеску и заменик директора УН у Београду Денис Беседић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи