Новинари из Смедерева траже да их градоначелница не вређа

Шест новинара београдских редакција из Смедерева послало је отворено писмо јавности, домаћим и страним институцијама и медијима, у којем наводе да годинама трпе вербалне нападе градоначелнице Смедерева Јасне Аврамовић.

"Очекујемо Вашу помоћ у складу са могућностима и овлашћењима, како бисмо заједно створили услове за нормалан рад новинара у Смедереву, и избегли да такав однос и говор мржње, резултира физичким насиљем над новинарима. Са жаљењем констатујемо да нас од таквог сценарија дели само корак", навели су дописници Бете, Фонета, Вечерњих новости, Политике, Блица и Информера.

Они су навели да су писмом желели да упозоре надлежне и јавност да им говор мржње који градоначелница употребљава угрожава безбедност и сигурност њихових породица.

Према њиховим наводима, писмо је једини начин да укажу на "најбруталније вербалне нападе" и омаловажавања градоначелнице која су кулминирала прошле недеље на седници Скупштине града.

Новинари су оценили да су напади резултат тога што они "настоје да извештавају истинито и благовремено, сходно позиву, а не по диктату градоначелнице".

"Градоначелница није пропустила ниједан излазак за говорницу да ниподаштава рад дописника, износећи притом низ грубих неистина, неприличних квалификација и увреда", навели су они и додали да је Аврамовићева дописнице називала "несрећним новинаркама које сањају грозоморне снове", а дописнике "људомрсцима који пишу искључиво ружно о свом граду".

Из свега тога, како додају, закључила је да дописници угрожавају долазак инвеститора и да зато од њих мора да крије значајне информације и да их не позива на догађаје.

Новинари наводе да је Аврамовићева таквим понашањем довела на ивицу физичког обрачуна одборника Српске напредне странке (СНС) са новинарма који су дошли да прате рад Скупштине. Додали су да је владајућа већина из СНС-а сваку њену реч дочекала одобравањем, смехом и подсмехом, добацивањем и увредама на рачун новинара.

Смедеревски новинари Милосав Славко Пешић (Бета), Дејан Ђорић (Фонет), Јелена Илић (Вечерње новости), Оливера Милошевић (Политика), Мирослав Ђорђевић (Блиц) и Јелена Васиљевић (Информер) су уз писмо, које је објављено и на сајту УНС-а, доставили и краћи тонски запис који, како наводе, "илуструју оно што пишу".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи