Мали: Никад нисмо били ближи изградњи метроа

Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је градилиште подземног метроа "Вирофлаy" у околини Париза и том приликом истакао како је изградња метроа важан развојни пројекат за Град Београд.

Синиша Мали је претходно разговарао са руководством компаније "Ежис", које је истакло да се нада да ће са Градом Београдом сарађивати на пројекту изградње метроа.

"За Београд је изградња метроа стратешки и најважнији пројекат и никада нисмо били ближе његовој реализацији. Београд је у протеклих годину дана урадио велики број студија и анализа како би дефинисао прве три линије метроа, а саобраћајни мастер план Града Београда ће бити завршен до половине новембра", рекао је градоначелник, а преноси у саопштењу Служба за информисање Скупштине града.

Додао је да онда следи друга фаза пројекта изградње метроа, која подразумева преговоре око финансирања.

"У тој фази нас очекују разговори и преговори око финансирања са нашим француским партнерима. Оно што је важно јесте да на овај начин не развијамо само урбане делове града већ и неке друге, у зависности од тога где ће ићи та линија метроа", каже Мали.

Такође, наводи Мали, осим што подстиче развој наше привреде јер ће на њему радити српске фирме и српски пројектанти, подстиче и развој града и ставља га раме уз раме са европским и светским метрополама.

Мали је у Француској представио инвестиционе потенцијале града Београда представницима 15 највећих француских компанија, у оквиру скупа који је организовала француска пословна асоцијација МЕДЕФ.

Градоначелник је представио најактуелније пројекте града, као што су завршетак централног канализационог система и изградња постројења за прераду отпадних вода у Великом Селу, јавно-приватно партнерство за замену јавне расвете и изградњу шест подземних гаража у центру града и коришћење соларне енергије за грејање.

Представио је продају зграде "Беобанке" и реконструкцију "Сава центра", развој четири велике локације - Блок 18, Ада Хуја, Макишко поље и Крњача, реконструкцију Старог савског моста и изградњу метроа.

Мали је истакао да би сви ти пројекти требало да почну да се реализују током наредне године, а да су за неке од њих већ расписани тендери, саопштила је градска Служба за информисање.

"Њиховом реализацијом Београд ће потпуно променити лице и постати савремена европска метропола, зеленији, уреднији и уређенији град, са мање саобраћаја и гужви, а са више зелених површина и чистијим рекама. Неке од ових компанија са којима смо разговарали већ учествују у развоју конкретних пројеката у Београду, а неке тек треба да се појаве на тржишту", истакао је градоначелник.

На скупу је било речи и о учешћу Београда у међународним иницијативама усмереним на побољшање енергетске ефикасности у различитим сферама.

Очекује се да ће примена тих иницијатива да допринесе томе да град изгледа лепше кроз уређење фасада и јавних објеката, као и да се значајно смање трошкови за грејање услед повећања енергетске ефикасности.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи