Мијатовић: Позив властима Турске да обезбеде слободу медија

Масовно отказивање лиценци за емитовање, покретање кривичних истрага, отпуштање стотина новинара у државној телевизији и блокирање сајтова најновији су и озбиљни изазови за слободу изражавања и слободу медија у Турској, саопштила је представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић.

"Демократски изабране владе морају бити заштићене, али заузврат морају да штите слободу медија и подржавају улогу коју новинари имају у обезбеђивању и јачању демократија", рекла је Мијатовићева.

Како је истакла, уз пуно признавање тешких времена кроз која Турска пролази, власти морају да обезбеде слободу медија како на интернету тако и ван интернета, у складу са својим међународним обавезама.

"Користећи пуну снагу свог мандата, позивам власти Турске да обезбеде поштовање плуралистичке дебате, различитих ставова и безбедности новинара", рекла је Мијатовићева додајући да је њена канцеларија у протеклих пар година више пута интервенисала због погоршања ситуације кад је реч о слободи медија у Турској.

Врховни савет Турске за радио и телевизију (РТУК) отказао је 19. јула лиценце радио и телевизијским станицама, а Канцеларија јавног тужиоца у Анкари покренула истрагу против 370 чланова особља државне станице ТРТ, због њихових наводних веза са покретом муслиманског свештеника Фетулаха Гулена, подсећа се у саопштењу.

Мијатовићева је изразила забринутост и због све већег броја блокираних сајтова у Турској.

У протеклих пар дана блокиране су десетине сајтова због сумње да угрожавају националну безбедност и јавни ред, а данас је више од 112.000 сајтова блокирано у тој земљи, наводи се у саопштењу.

Такође, представница ОЕБС-а за слободу медија је изразила забринутост због претњи смрћу на друштвеним мрежама против новинара који критикују власти, и истакла значај безбедности новинара.

Подсетила је и на упозорења у извештајима неколико великих медија о могућим хапшењима новинара на основу оптужби за тероризам, приметивши да Турска у затворима има више новинара него иједна друга земља учесница ОЕБС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи