Камион који превози знање креће на путовање по Србији

Камионом се може превозити свашта, али само један и то на два спрата превози знање. Од данас паркиран је испред ТЦ "Ушће". Шта су све деца могла да науче и до када могу да сврате до научног центра на точковима?

Да је хељда стигла из Кине, а Руси кромпир почели да једу тек у време "гладних година" јер им је црква до тада бранила и како је багрем открио Европу - све то сазнали су малишани на другом спрату камиона.

"Пре свега било ми је занимљиво предавање, а онда и овај рад са микроскопима", каже десетогодишњи Божидар Липовац.

Анђела Машуловић наглашава да је највише одушевило гледање биљака кроз микроскоп.

"Имали смо акваријум, убацили смо корале, биљке, па на крају рибице", објашњава осмогодишња Јулија Станић.

У путујућој лабораторији током дана радионице и трибине. Разбијање митова о летњим непогодама, зашто рибе мигрирају и ко то прети Средоземном мору.

"Овде могу да се забаве и са нашим демонстраторима кроз ту забаву могу да науче пуно о биолошким наукама", истиче Слободан Бубњевић из Центра за промоцију науке.

Научни камион купљен је новцем Европске инвестиционе банке, направљен у Србији. Недостајало је пара да крене. У последњих шест месеци путовао је само у Шабац.

"Покретање камиона је еквивалентно раду једног дела неке основне школе. Сада захваљујући томе што је то препознато на европском нивоу можемо да обилазимо градове у Србији", наводи Бубњевић.

До краја септембра научна атракција стићи ће у Смедерево, Нови Пазар, Ћуприју, Ниш и Суботицу. Све то најављује Ноћ истраживача - која ће не само Србију, већ и Европу држати будном 30. септембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи