Завршена обука о приступу информацијама од јавног значаја

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић спровео је обуку у којој су учествовали представници министарстава и других републичких органа. Циљ обуке је едукација органа јавних власти о правилној примени Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Обука је трајала од 4. до 6. јула, а спроводи се у оквиру пројекта који се реализује уз подршку Краљевине Норвешке.

На првој дводневној обуци, од више планираних током јула, учествовали су представници више министарства и других републичких органа власти.

Основни циљ обуке је унапређење знања о праву на приступ информацијама, о начину поступања са захтевима, о сврси Информатора о раду и другим видовима проактивног објављивања информација, наводи се у саопштењу повереника.

Циљ обуке је и јачање сарадње како између органа власти и институције Повереника, тако и између органа власти и њихових овлашћених лица међусобно.

"Повереник ће наставити са реализацијом оваквих програма, јер оцењује да подаци из праксе јасно указују на потребу додатне едукације", наводи се у саопштењу.

У великом броју предмета због повреде права на приступ информацијама које Повереник прима (прошле године 5.694), највећи број представљају жалбе.

У скоро две трећине поступака по жалби, Повереник не мора да доноси формалан налог за давање информација, јер већ на његов захтев за изјашњење органи власти изјављују да ће дати и дају претходно ускраћене информације.

Овакво поступање органа власти указује на то да у великом броју случајева могуће "објашњење" за њихов неадекватан однос према захтевима за приступ информацијама незнање, недовољно познавање закона, права јавности и грађана и сопствених обавеза.

Повереник подсећа да је једна од обавеза свих у органима власти да се едукују, да раде на унапређењу сопствених знања у циљу квалитетнијег рада на остваривању и заштити права грађана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи