Аларм за родитеље, четвртина младих пробала наркотике

Међу испитаницима од 15 до 30 година чак половина младих директно је понуђена неком психоактивном супстанцом, а четвртина њих је и пробала наркотике, показује најновије истраживање. То се најчешће догађа лети, а стручњаке забрињава чињеница да су неке супстанце које се лако злоупотребљавају у легалној продаји.

Да млади живе у ризичном окружењу потврдило је још једно истраживање - две трећине испитаних познаје неког ко конзумира дрогу.

"Подаци које смо добили у истраживању не дају нам право за оптимизам, јер чак 75 одсто младих односно испитаника оправдава поделу на лаке и тешке дроге, при чему чак њих 41 посто сматра да се дрога може узимати у неким посебним приликама, да на неки начин није опасна и ризична", наводи Милан Влаисављевић из Специјалне болнице за болести зависности "Вита".

Овакви ставови, упозоравају стручњаци, смањују страх младих од психоактивних супстанци и смањују дистанцу до одлуке да се дрога проба.

"Расположени су да пробају све што им се понуди, оно што је јако интересантно да млади дрогу најчешће пробају од својих пријатеља, не стоји она прича да им намеће неко непознат", објашњава Александар Вујошевић из Специјалне болнице за болести зависности.

Младе привлачи све ново што се појави на тржишту, а таквих дрога је на десетине годишње. Како се купују и користе, млади сазнају на интернету. Нове дроге су дизајниране и вешто скривене, како би биле ван законског радара.

"Магични змај, биљни тамјан, то су све комерцијални називи, где у суштини неколико осушених биљака које саме по себи нису спорне, натопљене у један препарат вештачког канабионида, вештачке марихуане, управо те формуле вештачке марихуане закон није препознавао као штетне, истиче Влаисављевић.

"Имали смо случајеве где су продавани синтетички канабиноиди као освеживачи простора који се не користе за освеживање простора него се користе инхалирањем, пушењем. Региструје се супстанца која је већ негде у свету регистрована преко централног дела који обавештава све државе, све чланице, да се нека супстанца појавила и тог тренутка када се појави на територији те државе она се региструје и ставља се на листу дрога", наводи начелник Одељења МУП-а за сузбијање наркоманије Ламбе Ђорелијевски.

Наркоманија је, подсећају стручњаци једина болест коју човек сам бира. Зато, аларм родитељима и окружењу треба да буде и податак да је старосна граница младих који пробају неку од дрога спуштена на узраст од 13 до 15 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи