Михајловић: Недопустиво омаловажавање жена у медијима

Потпредседница владе Зорана Михајловић поручила је да је свако омаловажавање, понижавање и вређање жена у медијима апсолутно неприхватљиво. Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић оштро је осудила новинске текстове који омаловажавају, понижавају и дискриминишу жене.

Зорана Михајловић је на свом Фејсбук профилу написала да смо сведоци свакодневног медијског представљања жена на начин који подстиче предрасуде, стереотипе и, нажалост, често води ка насиљу над женама, а последице су нам свима познате.

Како је наведено, рећи да "жене не могу себи да приуште да се фокусирају на једну одређену интелектуалну дисциплину" или да "жене не воле да раде и да се не цимају превише око каријере, већ се фокусирају на избор будућег животног провајдера" крајње је штетно, опасно и недопустиво.

"Ако напишете да је - улога жене као мајке, да води рачуна о мушкарцу, да је - женин једини циљ да истренира мушкарца да се према њој односи на начин који она сматра исправним и да је - данашњим женама мозак испран феминистичким причама, ви, господо новинари, понижавате жене и на директан начин подстичете мржњу која рађа насиље", истакла је Михајловићева, која је председник владиног Координационог тела за родну равноправност.

Према њеним речима, родно засновано насиље је проблем целог друштва и сви ми треба да преузмемо одговорност и радимо много више уколико желимо да постигнемо нулту толеранцију на насиље.

То се односи и на медије чија је улога веома важна у овом процесу, казала је Михајловићева.

Она апелује на медије да престану да на сензационалистички начин извештавају о улози жене у друштву и узму учешће у борби против те пошасти.

И повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић оштро је осудила новинске текстове који омаловажавају, понижавају и дискриминишу жене.

Реч је о тексту под насловом "Најмрачније женске тајне" који је, како се оцењује, дискриминаторски према женама.

"Такви текстови представљају драстичне примере мизогиније, то јест мржње пема женама и медијског изврештавања које подстиче предсрасуде и стереотипе о женама и производе озбиљне и штетне последице у друштву у коме су дискриминација, злостављање, и насиље над женама горући проблеми", речено је у кабинету Поверенице.

Удружење новинара Србије протестовало је раније због писања дневног листа "Информер" који је, како се наводи, у тексту "Најмрачније женске тајне" прекршио Кодекс новинара Србије дискриминишући жене и ширећи мизогинију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи