Честитке поводом Рамазанског бајрама

Муфтија Исламске заједнице у Србији Мевлуд Дудић позвао је муслимане да са завршетком поста и почетком Рамазанског Бајрама радост поделе са својим најмилијима, комшијама и пријатељима. Честитке поводом Бајрама упутили су државни и градски званичници, као и принц Александар Карађорђевић.

"Свет је данас у тешкој кризи и њему је потребан мир. Свакодневно се убијају недужни људи. Алах нас позива да живимо у миру - селаму, у уређеном и сигурном друштву, да 'неред на Земљи не чинимо'", поручио је Дудић у бајрамској поруци.

Подсетивши да је ислам постављена на четири темеља - правди, доброчинству, милости и мудрости, Дудић је нагласио да ниједан од ових темеља не води нити позива на насиље.

Као што је, како је рекао, свету потребан мир, нама је потребно јединство настало на богобојазности, искрености и правди.

"Међутим, јединство на темељима нифака - лицемјерства, кизба - лажи и дирара - штете јесте јединство фитне - смутње, а како Куран каже: 'Смутња је гора од убијања', навео је Дудић.

Честитке државних званичника

И председница парламента Маја Гојковић, министарка грађевинaрства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и директор Владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић честитали су наступајући Рамазански бајрам.

Зорана Михајловић је истакла да су велики верски празници прилика су да се подсетимо на лепоту различитости и потребу да сви заједно доприносимо међусобном поштовању и толеранцији.

Нека овај и сви наредни дани покажу нашу снажну опредељеност ка истинским вредностима, међусобном разумевању и слози'', навела је Михјаловић, саопштено је из кабинета потпредседнице владе.

"У име Народне скупштине и своје име честитам предстојећи празник грађанима Србије муслиманске вере у жељи да га проведу у миру, здрављу и да им Бајрам донесе породичну срећу и радост. Нека овај велики празник допринесе ширењу толеранције, солидарности и међусобног разумевања", навела је Гојковићева у честитки.

Бајрам је честитао потпредседник Скупштине Србије Владимир Маринковић. 

У својој поруци Расим Љајић је пренео "искрене жеље муслиманским верницима да овај велики празник заједно са својим породицама и пријатељима проведу у миру, благостању, срећи и добром здрављу".

Љајић је пожелео да бајрамски празници још једном афирмишу идеје солидарности, разумевања и бољег односа међу људима, што нам је, како је навео, у овом тешком времену и више него потребно.

Марко Ђурић је пожелео да празнични дани "подсете на суштинске вредности породичне блискости, комшијске љубави и међусобне толеранције".

"Желим вам да духовни дарови овог светог празника буду покретачи ваше личне, породичне и професионалне среће и задовољства. Проведите празничне дане у добром здрављу, весељу и изобиљу, окружени породицом, пријатељима и комшијама, ширећи, сходно основним принципима ислама, дух истине, заједништва и толеранције", навео је Ђурић у честитки.

Одвојене честитке свим муслиманима упутили су народни посланик Бошњачке демократске заједнице Санџака Муамер Зукорлић и у име Бошњачког националног већа, председник Сулејман Угљанин.

Након месец дана поста, муслимани дочекују Бајрам ојачаног карактера, оплемењење душе и бистријег ума, поручио је Зукорлић и додао да тако оснажени они ће наставити да носе личне, породичне и друштвене одговорности, дајући допринос јачању слободе, јединства и просперитета своје заједнице.

"Само људи чврстог карактера, племените душе и бистрог ума имају снагу помирења", навео је Зукорлић.

Угљанин је свим верницима пожелео да предстојећи Рамазански бајрам дочекају и проведу у срећи, миру и хармонији са својом породицом, родбином и пријатељима. 

Честитке поводом Бајрама упуитили су и градоначелник Београда Синиша Мали и председник Скупштине града Никола Никодијевић.

"У име града Београда и у лично име упућујем вам најсрдачније честитке, са жељом да овај празник унесе у ваше домове срећу и благостање. У данашњим временима високо се цене вредности толеранције и мира и надам се да ћете у таквом духу провести овај велики празник", навео је Синиша Мали у својој честитки.

"Нека велики празник ојача наше опредељење да и даље заједнички градимо бољу будућност и да нас подстакне да негујемо међусобно разумевање, толеранцију и суживот у миру и благостању", истиче се у честитки Никодијевића.

Исламским верницима празник је честитао и принц Александар Карађорђевић.

''Желим вам да радосно прославите овај велики празник у кругу породице, са захвалношћу се сећајући свакодневних благослова које живот доноси. Славећи крај светог месеца Рамазана, месеца поста за муслимане, али и месеца за доброчинства, породицу, размишљања и читање Курана, честитам вам Рамазански Бајрам и молим да примите моје најлепше жеље да дани који долазе буду испуњени миром и задовољством, разумевањем, узајамним поштовањем и толеранцијом'', поручио је Карађорђевић.

Честитке поводом Рамазанског Бајрама упутио је и косовски министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић.

''Бајрам је празник који испуњава позитивним мишљењем и добротом, доноси поштовање према свим људима и тако јача међусобно поверење које нам је свима преко потребно. Свима који славе овај празник желим срећу, радост и међусобну толеранцију којом требамо да градимо заједничку будућност'', навео Јевтић у својој честитки.

И Либерално-демократска партија честитала је Рамазански бајрам свим верницима исламске вероисповести и пожелела им да тај празник прославе у радости, слози и миру. 

Рамазански бајрам почиње сутра, а представља крај великог рамазанског поста.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи