Дугуид: Србија има одређене предности због сарадње са НАТО-ом

НАТО не врбује нове државе за чланице, жеља за уласком у ту организацију одлука је појединачне државе, Србија не тражи чланство, нема акциони план за чланство, те, самим тим, разговор о чланству Србије није тема, изјавио је заменик шефа Мисије амбасаде САД Гордон Дугуид.

На конференцији ''Западни Балкан и НАТО пре и после Варшавског самита" Дугуид је рекао да то треба јасно саопштити грађанима, јер преиспитивање дебате у Србији показује да у јавности постоји одређени степен конфузије шта је НАТО и како сарађује са Србијом.

Дугуид је прецизирао да Србија има партнерски однос са НАТО, да учествује у Партнерству за мир, што је, оцењује, обострано корисно.

Истакао је да постоје друге земље у Европи које уживају јачи партнерски однос са НАТО, а исто не желе да буду чланице и као примере навео Шведску, Ирску, Финску, Аустрију.

''Шведска је активнија у више НАТО активности, него неке државе чланице, али чак и са тим степеном активности они не желе да приступе НАТО и то се поштује. Деле исте евроатлантске вредности, узајамно поштовање и користи од разговора о заједничким вредностима", каже Дугуид.

''Јасно смо рекли да су вредности неутралности поштоване и да је Србија јасно дала до знања да није заинтересована за улазак'', рекао је Дугуид, али напоменуо да неутралност, међутим, не значи неактивност, као и да је пут према продуктивнијој сарадњи са НАТО отворен за Србију.

Дугуид је рекао да сарадња са НАТО и достизање НАТО стандарда помаже да се унапреди професионализам и стандарди војске у било којој земљи и истакао да Србија већ има одређене предности због сарадње са том организацијом, јер је, поред програма ИПАП, њено учешће у Партнерству за мир резултирало и пројектом у оквиру кога ће бити уништена небезбедна муниција.

''Србија је већ показала велики ентузијазам за партнерство са НАТО и однос између НАТО и Србије ће се развијати, користи за Србију ће се повећати и српске оружане снаге ће моћи да користе оно што буду научиле кроз своје односе са НАТО'', оцењује Дугуид.

Додао је да је често скупо испоштовати НАТО стандарде, те да постоје већи издаци, јер војска није на нивоу жељеног НАТО стандарда и опреме, али једном када држава испуни те стандарде, трошкови за војску опадају, а професионалност расте.

Милић: Релативизује се сарадња са НАТО 

Сарадња са НАТО у Србији се сувише релативизује, али алтернатива тој сарадњи не постоји, осим одрицања од демократског пута и пракси, а није сигурно шта се може добити заузврат, изјавила је данас директорка Центра за евроатлантске студије (ЦЕАС) Јелена Милић.

"Мислим да је јако битно да се у српској јавности, као и у јавности југоисточне Европе постигне бољи консензус око тога ко су фактори стабилизације и демократизације, а ко су они који изазивају турбуленције и нестабилност", рекла је Милићева на конференцији "Западни Балкан и НАТО пре и после Варшавског самита".

Она сматра да Србија има проблем са западном међународном заједницом због блиског односа државног врха са Русијом али и да међународна заједница спушта своје стандарде, нема одговоре на сва питања и окреће главу на неке, како је рекла, недемократске трендове и тековине, који су у Србији и који се не би могли дешавати да је Србија искрено посвећена европском путу.

Тврди да ће самит у Варшави бити најзначајнији НАТО самит од краја хладног рата и каже да је циљ ЦЕАС-а био да и овом дебатом јавности у Србији укаже на то које ће бити главне теме, главни изазови, како глобални свет види целокупну ситуацију.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи