За инвестиције у инфраструктуру животне средине 100 милиона евра

Државна секретарка Стана Божовић одржала је завршну седницу управног одбора петогодишњег развојног програма подршке развоју инфраструктуре у области заштите животне средине ЕИСП, који је финансирала Влада Краљевине Шведске са више од четири милиона евра.

Један од најбитнијих резултата сарадње је креирање неопходне инфраструктуре како би се у овој години пројекти који су спремни и зрели за финасирање из претприступних фондова Европске Уније подржали са 100 милиона евра бесповратних средстава.

"Захваљујући нашој сарадњи успели смо да решимо 80 одсто свих проблематичних пројеката које смо наследили, да за преостале проблематичне пројекте припремимо тендерску документацију и обезбедимо финансирање, да припремимо и усвојимо неке од најзначајнијих стратешких докумената за област заштите животне средине, створимо правни оквир за Зелени фонд, припремимо подзаконске акте и повећамо капацитете који ће омогућити прикупљање и до 12 милијарди динара еколошких такси уместо досадашњих шест, да спроведемо важне инфраструктурне пројекте чије искуство ће нам омогућити да се будући пројекти из области инфраструктуре животне средине спроводе много ефикасније и успешније", рекла је Божовићева.

Каже да Србија данас има јасну визију и план припреме, финансирања и спровођења инфраструктурних пројеката из области заштите животне средине, како би у планираном и реалном року достигла задате циљеве и на тај начин обезбедила својим грађанима здраву животну средину, која је у складу са стандардима Европске уније.

Шведска ће наставити да пружа подршку Србији за развој заштите животне средине и у наредном периоду кроз четири специфична споразума о донацији, вредна 10 милиона евра.

Подршка коју Шведска даје за припрему пројекта за третман отпадних вода за град Ниш резултираће највећим инфраструктурним пројектом из заштите животне средине уопште, односно другим највећим инфраструктурним пројектом који је Европска унија финансирала у Србији до сада.

Директор Шведске развојне агенције за Србију, Торгни Свенунгсон, захвалио се државној секретарки на досадашњој сарадњи и пожелео да се сарадња између две Владе настави и у будућности.

"Шведска ће дати свој допринос Србији у процесу приступања Србије Европској Унији за област животне средине", рекао је Свенунгсон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи