Старим власницима враћају објекте, али и дугове који нису њихови

Власници објеката враћених у поступку реституције често наслеђују дугове бивших корисника. Локали и станови које су чекали деценијама, сада су без струје због неплаћених рачуна. Прикључење на мрежу могуће је тек пошто плате дугове који су понекад милионски.

Локал у центру Београда свега седам година био је у власништву Мирјанине породице. Одузет им је после Другог светског рата, а враћен тек у поступку реституције пре три године. Са имовином су добили и дугове бившег закупца који је тек недавно напустио објекат.

"Дуг за струју у фебруару је износио 67.000 динара, а видећете да се сад у локалу налазе захтеви и за комуналије осталих врста. Ми не можемо да приходујемо ни закупом ни продајом некретнине, иако држави редовно већ три године плаћамо порез на власништво", каже Мирјана Цанић Радојловић, власник некретнине.

Док, рецимо, "Инфостан" дугове потражује од оних који су их направили, Електропривреда Србије рачун испоставља власнику бројила. Чак и када тај неко деценијама није располагао својом имовином.

Дуговање настало у објекту који је враћен решењем Агенције за реституцију третира се као дуг за било који други објекат. Нису предвиђени изузеци. Услов за закључивање уговора о снабдевању електричном енергијом са новим власником јесте да достави правоснажно решење о реституцији и измири дуг за електричну енергију", саопштава ЕПС.

"Највећи проблем је у ствари што је неко дозвољавао у претходним годинама, деценијама, да неки појединци повлашћени користе ту државну својину не плаћајући ни закупнине, ни струју ни комуналије нити било какву обавезу. Остављена им је могућност да кроз узурпацију, коришћење имовине, злоупотребу остваре екстремне профите", каже Миле Антић из Мреже за реституцију.

Екстремни профити за бивше кориснике - екстремни трошкови за власнике објеката. Само у Београду, платили су ЕПС-у 100 милиона динара туђе потрошње. Оне који немају или не желе да дају новац, чека борба на суду.

"Они могу да туже ЕПС, да траже утврђење стања да тај дуг нема везе са њима, у многим случајевима да је тај дуг застарео . Често грађани којима је враћена имовина нису баш у позицији да се троше на додатне судске спорове, а већ их је реституција дебело коштала", каже адвокат Иван Станикић.

Стари власници некретнина се, ипак, надају да ће их суђења спасти нова уредба - да дугове плаћа онај ко их је направио!

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи