Српска "мучeница" освојила Лас Вегас

У конкуренцији 2.000 произвођача вина и жестоких алкохолних пића на престижном такмичењу у Лас Вегасу, дестилерија Зарић из Косјерића освојила је пет медаља - три сребрне, златну и дуплу златну. Тако се, после 73 године, први пут у историји тог такмичења у кристалној витрини хотела Цезар Палата, резервисаној за победничка пића, нашла и српска ракија.

Овенчане медаљама из Лас Вегаса у Косјерић су се вратиле воћне ракије, за чију производњу сировине стижу од воћара из целе Србије. Милан Зарић каже да је зато двострука златна медаља победа Србије.

"Једно од најпрестижнијих такмичења у свету, ту где су категорије јака алкохолна пића. Ту се такмичите и то су коњаци, најбољи из Француске, вискији, вотке", каже Милан Зарић, власник дестилерије у Косјерићу.

Већи део производње се извози у Европу, Америку, Аустралију, а све више осваја и простор бивше Југославије.

Међу ретким српским производима на хрватском тржишту је и ракија из Косјерића. Већ шест месеци продаје се међутим, само на једном месту, у Загребу.

Српске воћне ракије налазе се одмах поред жестоких пића која коштају неколико хиљада евра. И укуси из Косјерића нису јефтини, али су све траженији.

"Клијенти су високе куповне моћи, значи високе и средње. И они препознају тај ваш бренд који је дошао на тржиште. На пример дуња је сва продата", каже Марио Ћирипинко, продавац на одељењу алкохолних пића.

Зато ће се проширити дистрибутивна мрежа широм Хрватске, а у Србији се уз подршку државе отварају дегустациони центри и поставља туристичка сигнализација путева српске ракије.

"Имамо дегустационе центре у Бајиној Башти, Косјерићу, значи Златиборски округ, али ширимо се пошто је ракија квалитетна у читавој Србији. Планирамо да проширимо и да креирамо мрежу дегустационих центара, односно путеве ракије по читавој Србији", каже Дарко Ђуровић из Регионалне развојне агенције Златибор из Ужица.

Такав вид туристичке понуде привлачи све више и домаћих и страних туриста. После успеха у Лас Вегасу, за Србију су се заинтересовали и познати сомелијери, којима се међу 2.000 различитих укуса у необележеним чашама, највише допао укус Србије. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи