Ко најтеже долази до посла?

Млади, особе са инвалидитетом, старији од 50 година, радно способне особе које примају социјалну помоћ и Роми најтеже долазе до посла у Србији. Проблем назапослености имају и земље региона, али и чланице ЕУ.

Драгана Лаловић, дипломирани економиста, већ четири године тражи посао. Од фирми у којима је до сада конкурисала, никада није добијала одговор. Наду, каже, још није изгубила, а у међувремену завршава мастер студије.

"Нисам неко ко чека да посао дође до мене, идем на сајмове запошљавања, конкуришем. Само на један конкурс су ме позвали за ове четири године. Стицајем околности срела сам познаника који ми је рекао да је тај конкурс само да се испоштује форма и да се већ зна ко ће ту радити", истиче Драгана Лаловић.

Стопа незапослености младих у Србији двоструко је већа од европског просека. Због немогућности да се запосле у својој земљи, многи млади и образовани своју шансу потражили су у иностранству.

"Просечна стопа незапослености у 2015. години била је 17,7 одсто, за 1,5 мања у односу на 2014. годину и 4,4 одсто мања у односу на 2013. годину. То је оно што се може исказати кроз позитивне трендове, али свакако смо још увек далеко од наших жељених циљева да се стопа незапослености спусти испод 15 одсто", наводи Зоран Мартиновић, директор НСЗ.

Послодавци се све чешће због државних подстицаја одлучују да запосле особе са инвалидитетом. Понуда и даље нема много за радно способне који живе од социјалне помоћи. Таквих је у Србији 143.000.

"Посладавци се још увек доста тешко одазивају да запосле ову категорију. Зато их молим да добро размисле, да погледају, да виде које све подстицаје дајемо када запошљавају особу која прима новчану социјалну помоћ, јер ово јесте начин да се човеку да могућност да преузме своју судбину у своје руке", наглашава министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

У последње три године, статистика показује, незапосленост пада. До краја априла, сталан посао добило је 26.565 особа. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи