Станковић (ОЕБС): Стална борба за уређивачку независност РТВ-а и РТС-а

Представница Медијског одељења Мисије ОЕБС-а у Србији Сања Станковић изјавила је да у условима када се јавни медијски сервиси стално боре за финансијску и уређивачку независност, попут Радио-телевизије Војводине (РТВ) ових дана, не може да буде речи о побољшању квалитета програма.

"Стална борба за финансијску и уређивачку независност јавних сервиса, чему смо сведоци и ових дана када је у питању РТВ, не може да допринесе побољшању квалитета програма", рекла је Сања Станковић на дебати у Новом Саду о мањинском и вишејезичном информисању.

Додала је да РТВ значајно доприноси информисању на мањинским језицима и изразила наду да ће и Радио-телевизија Србије (РТС) у догледно време наћи начин да испуњава своју обавезу према грађанима из мањинских заједница.

Сања Станковић је подсетила да је право на истинито, непристрасно, правовремено и потпуно информисање свих грађана гарантовано Уставом и додала да зато информисање на матерњем језику припадника свих националних мањина и очување њиховог културног идентитета представља јавни интерес у информисању грађана.

"Та права су призната и гарантована како би се у пуном обиму омогућило укључивање припадника мањинских заједница у све сфере живота. Било која врста гетоизације је управо супротна циљу због кога се права мањина и штите", рекла је Сања Станковић.

Према њеним речима, приметно је да се обим информисања смањује, а прави проблем се види када се информисање на мањинским језицима не вреднује по количини, већ по квалитету и разноврсности садржаја које се грађанима нуде и на мањинским језицима.

Сања Станковић је истакла да су веома важни медији цивилног сектора, а нарочито вишејезични, зато што доприносе развоју духа заједништва, толеранције и мултикултуралности у вишенационалним срединама.

"Такви медији имају и већу могућност отклона од политичких и финансијских утицаја, а вишејезични концепт им одговара и због могућности финансирања из различитих извора – из јавних средстава намењених пројектном суфинансирању, из донација, прилога грађана, као и од националних савета националних мањина", рекла је Сања Станковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару