Смиривање хидролошке ситуације од четвртка

У наредна 24 часа остаје на снази жути хидроаларм, а смиривање хидролошке ситуације очекује се од четвртка, каже за РТС хидролог Дејан Владиковић из РХМЗ-а. Истиче да ће водостаји достићи границе редовне одбране од поплава.

Хидролошка ситуација у земљи је у складу са упозорењем Републичког хидрометеоролошког завода да су на мањим бујичним потоцима, понегде могућа мања изливања, рекао је Дејан Владиковић гостујући у Дневнику РТС-а.

Смањење интензитета падавина у већем делу земље очекује се током ноћи и у среду, а на основу најновијих хидролошких података, нема опасности од изливања река.

Хидролог Владиковић каже да су забележени умерени нивои водостаја на горњем току Јужне Мораве, на реци Топлици, на горњем току Западне Мораве, на Ибру и на реци Расини, код Крушевца, затим на горњем току Тимока, и на одређеним рекама у Доњем Поморављу.

Према његовим речима, мањи порасти забележени су на сливу река Колубаре и Јадра.

Владиковић истиче да су, након првог упозорења РХМЗ-а, које је послато у четвртак, екипе за одбрану од поплава мобилисане, да се налазе на лицу места, и да ће предузети све неопходне мере.

У већем делу земље, осим у Војводини, пада киша. Током дана у централним, источним и јужним крајевима пало је од 10-30 литара по метру квадратном.

Највише падавина је на подручју Расинског округа. Од недеље је у просеку пало од 40 до 60 литара кише по квадратном метру. Сви путеви у том крају су проходни, али се препоручује опрез у вожњи због клизавих коловоза.

Око 100 хектара земљишта у пожешком крају је поплављено. Изливањем Западне Мораве у прекиду је локални пут Пожега - Пријановићи - Пилатовићи.

Упркос изливању, река је у стагнацији, а иста ситуација је и на Скрапежу и Ђетињи. Надлежне службе су у приправности.

У прогнози за среду, РХМЗ је целу земљу означио жутом бојом. То значи да време може бити потенцијално опасно, али да временске појаве нису неуобичајене.

Прогнозира се око 20 литара кише по метру квадратном, а метеоролог Горан Михајловић из РХМЗ-а каже да се киша очекује у западним, југозападним, јужним, југоисточним и централним деловима Србије.

С обзиром на то да је главнина падавина иза нас, не очекујемо да ће значајније утицати на хидролошку ситуацију, каже Михајловић.

Из Штаба за ванредне ситуације кажу да су екипе на терену и да предузимају превентивне мере.

У четвртак се очекује промењиво облачно време, понегде само са кишом и грмљавином, а од петка очекује нас више сунца и температура око 20 степени у већини места.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару