"Подржи живот", 34 малишана добило помоћ

Управитељ Фондације "Подржи живот" Никола Вујовић рекао је за РТС да фондација прикупља новац за шесторо деце и покреће у мају акцију за још осморо деце. До сада је 34 деце добило помоћ. Вујовић се нада се да ће им држава помоћи да се спрече могуће злоупотребе.

Нема сумње да су грађани Србије друштвено одговорни, да хоће да помогну и да се радо одазивају хуманитарним акцијама. Ипак, због слободно можемо да кажемо сумњивих дешавања и честих злоупотреба у овој области, многи су изгубили поверење. Са правом се поставља питање да ли помажемо правим особама, односно да ли наш новац баш увек завршава код оних којима је неопходан. 

Гостујући у Дневнику РТС-а, Никола Вујовић, управитељ Фондације "Подржи живот" рекао је да Фондација постоји од 2014. године да у њиховом Управном одбору је велики борј познатих личности који су својим именом и презименом стали иза фондације и на тај начин анимирали грађане да помажу деци и онима којима јето  најпотребније.

"У овом тренутку фондација Подржи живот прикупља новац за шесторо деце и покренуће у мају акцију за још осморо деце", рекао је Вујовић.

Према његовим речима, 34 деце је већ добило помоћ. "То је број са којим се можемо похвалити и захвалити свим грађанима који су изабрали нас да будемо спона према онима којима је најпотребније, а то су најмлађи", каже ВУјовић.

Вујовић је рекао да су примају донације преко СМС порука 5757 и искључиво уплатама на текући рачун фондације, а волонтери се пријављују путем пријава и на тај начин се шири тим са којим прикупљају новац за најмлађе.  

Каже да су имали конструктиван састанак са представницима Републичког завода за заравствено осигурање који су им дали праве смернице и начин пословања.

"Ипак буџетски фонови, државни фондови су највећи а ми смо фондови који служимо деци и родитељима који не добијају помоћ сходно правилнику РФЗО и њима помажемо и за њих скупљамо новац", рекао је Вујовић.

Ову област прате и поједине незаконите радње. Пред Ускрс су имена наших познатих глумаца искоришћена. 

Вујовић каже да је врло тешко прихватити стварност да такви људи постоје који на такав начин стичу своју финансијску добит.

"Путем Фејсбука су контактирани старији грађани и грађани који живе у иностранству са лажних профила Фондације Сергеја Трифуновића, где је тражен новац за децу која уопште не постоје. На тај начин се играју са именеом фондације, именом Сергеја Трифуновића и осталих амбасадора", каже Вујовић.

Вујовић је рекао да их је једна госпођа позвала и тражила је једно хвала јер је уплатила пола своје пензије. То је била прекртетница где смо у сарадњи са МУП-ом организоавали акцију и доћи ћемо до тих починилаца", каже Вујовић.

"Надамо се да ће држава спречити такве врсте злоупотреба", каже Вујовић.

Говорећи о томе даа ли држава може да уреди више ову област, Вујовић каже да су као фондација регистровани за скупљање помоћи и све промене закона треба да иду на воденицу да се на овом делу хуманитраног посла јасно зна ко, шта и како ради.

"Што се тиче фондације Подржи живот, ми искључиво примамо донације на текући рачун и вршимо уплате на рачун институција, болница, рехабилитационих центара, фармацеутских кућа тако да такав вид злоупотребе не постоји. У сваком случају очекујемо од државе помоћ да нас заштити од оваквих врста злоупотреба јер се они играју са емпатијом наших људи и поверење које поново стичемо угрожавају и то не желимо да дозволимо. Желимо да заштитимо наше грађане поготово наше најмлађе којима је та помоћ намењена и која је њима најпотребнија", каже Вујовић.  

Најачешће се јављају студенти, ђаци и пензионери. Вуковић каже да имају велики број студентских акција и да очекује од државе да им помогне у смислу дефинисања закона јер су сада друштвено-одговорне фирме ослобођене пореза од пет одсто, али и тај порез се користи за улагања у раднике и запослене што ће свакако послодавац пре прихватити него што ће донирати средства некој фондацији.

"Надамо се да ће држава у једном тренутку схватити да треба да се остави простор од једног процента, то ће бити много и то ће нам омогућити да још више помогнемо од тренутне помоћи", закључио је Вујовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару