Еколошке куће - трошкови нижи, а простор здравији

Све више људи у Србији се опредељује за градњу еколошких кућа. Они који се одлуче за такав стамбени простор могу да бирају између савремене-монтажне еко куће и градње по узору на традиционалну српску кућу. И једни и други могу да рачунају на ниже трошкове и здравији животни простор. На изградњу еколошких објеката обавезују нас и европска правила.

Да би кућа имала префикс еко, најмање 85 одсто материјала од којих је саграђена мора да буде природног порекла. Савремена архитектура каже да је еколошка градња будућност. Исте вредности налазимо и у наслеђу.

Традиционална српска кућа грађена је од материјала из непосредног окружења. Стручњаци кажу да је енергетски ефикасна, обновљива, да има бољу изолацију од класичне градње да је толерантнија на померање тла, а да се после поплава лакше обнавља и да не задржава влагу и буђ.

Инжењер Славољуб Закић из Удружења Традиционалне српске куће каже да су апсолутно безбедне.

"Ја ћу само подсетити на податак да су 1981. године, када је био земљотрес на Копаонику, куће биле традиционалне градње и ни један грађанин није погинуо, оне су безбедне, еколошке и здраве", каже Закић.

И савремена архитектура се окреће екологији, напушта технолошке иновације и потстиче производњу природних материјала.

Архитекта Владимир Ловрић каже да је свет преплављен потребом да се зида од сламе, од чепића, од блата, од дрвета.

Ловрић истиче да приордни материјали не сакупљају прашину, не сакупљају алергене, а да је савремена градња заптивена, херметична и да не дише.

Монтажне еколошке куће могу да се купе за око 250 евра по квадратном метру, што је за трећину мање у односу на класичну монтажну градњу. Произвођачи кажу да може да траје 100 година. Стручњаци сматрају да би ваљало да држава субвенционше овакву градњу, будући да нас на то обавезују и европска правила.

"Србија мора да иде у том правцу да води рачуна и о енергетској ефикасности и о енергетским материјалима обзиром да ми данас трошимо преко 42 одсто енергије у домаћинству. То је нешто што је обавезујуце да пређемо на друге моделе архитектуре то је та такозвана зелена архитектура или зелена еколошка градња", каже Синиша Митровић из Одбора за екологију ПКС.

Европска унија ће после 2020. године дозволи градњу само еколошких или нултих кућа, пословни објекти биће обавезни да изједначе произведену и потрошену енергију већ од 2018. године.

Еко френдли, енерџи стејнбл - звучи важно и модерно али све то већ имамо у својој традицији. Народна градња подразумева употребу, камена, блата, дрвета и свега онога што можемо да нађемо у непосредном окружењу. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару