Трансплантирани о свом трошку па остављени сами

Пацијенти који су на трансплантацију морали у иностранство и новац прикупили у хуманитарним акцијама и даље су препуштени сами себи. Невидљиви су за здравствени систем јер лекове плаћају сами, као и редовне контроле на по неколико месеци. Из Републичке стручне комисије за трансплантацију обећавају да ће се то ускоро променити.

Ирена је нова плућа добила 2013.године. У првој години на контроле у бечку АКХ клинику морала је једном месечно, сада на три месеца. За пут треба око 1000 евра. За лекове, много више, јер само један добија о трошку државе. Онај најважнији, месечно плаћа 30 хиљада динара. Да парадокс буде још већи, тај исти лек, о трошку државе, добијају пацијенти који су имали трансплантацију бубрега, не и они који су добили ново срце или плућа.

"Ја више нема средстава..моја професорка из Београда је контактирала Фонд, ни они ни Министарство ми не изазе у сусрет, објаснили су јер нисам ишла о трошку Фонда на трансплантацију", каже Ирена Пауновић.

Новац за трансплантацију прикупила је у хуманитарној акцији. Држава је у међувремену променила Правилник, а са АКХ клиником склопила уговор за трансплантацију плућа, тако да пацијенти сада имају подршку државе, и пре и после операције. Не и Ирена, која више нема пара ни за скупе лекове ни за контроле.

"Стварно не знам шта и како даље... принуђена сам да путе медија да паелујем, да се уради, да се промени...после толико муке и људи који су били уз мене, сада када треба да уживам у животу не могу, нема средстава", каже Ирена.

За систем су невидљиви и препуштени сами себи и други пацијенти који су новац за трансплантацију прикупили у хуманитарним акцијама.

"Републичка стручна комисија има стриктне инструкције од мин.здравља да пацијенти који су оперисни у другим центрима, морају бити препознати и да се не разликују од наших пацијената, што значи да ће сви они бити регуистровани, разматраће се, добијаће лекове преко рфзо. за оно што не можемо у србији, они ће бити прегледани у болницама у којима су трансплантирани..где ће се вршити контроле, фонд ће платити, Када ће то бити решено то је већ решено, само морамо да добијемо тачан број корисника", објашњава др Душан Јовановић, председник Републичке комисије за трансплантацију.

Док Ирена верује да ће на следећу контролу која је у јулу ићи о трошку државе и да лекове више неће куповати сама, надлежни кажу да им за техничке процедуре треба још мало времена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару