Дачић: Нико нема права да одустане од борбе за праведнији свет

Руководство, чланови и симпатизери Социјалистичке партије Србије обележили су Први мај, полагањем венаца на споменик вођи социјалистичког покрета у Краљевини Србији Димитрију Туцовићу, а лидер СПС-а Ивица Дачић поручио је да нико нема права да одустане од борбе за праведнији свет.

Ивица Дачић је, поред споменика на Тргу Славија, констатовао да је постоји симболика у томе што се хришћански празник Ускрс и Први мај ове године обележавају истог дана, јер су оба у својој суштини имали борбу за праведнији, слободнији и хуманији свет.

"Данас када Србија пролази кроз тежак период у последњих неколико деценија, и када је реч о социјално-економском положају грађана и радника, нико нема права да одустане од борбе за праведнији свет", истакао је Дачић.

Додао је да без економски развијеног друштва нема социјалне правде и да зато СПС даје подршку да се створи друштво у којем је могуће да постоји систем у којем се поштују радничка права и у којем је ниво социјалне правде на "завидном нивоу" као у земљама Европске уније.

"Зато се надам да ће усаглашавање нашег законодавства и социјалне праксе, као и понашања послодаваца према радницима, бити усклађено са правним тековинама ЕУ", рекао је Дачић.

Лидер СПС-а је подвукао да ће та странка, као партија левице, настојати да чува тековине за које су се изборили радници крајем 19. века.

"Борићемо се и за то да у политичком животу Србије, та лева опција, за коју се доказало да је ми најдостојније репрезентујемо, буде паралелно присутна у државној политици као и неке друге ствари које дефинишу Србију. А Србија је по уставу дефинисана и као правна држава и као држава социјалне правде", закључио је Дачић.

Дачић је замерио представницима странака које су дошле на власт после петооктобарских промена јер Србију нису покренули напред када је реч о друштвеном систему.

"Ако је неко сматрао да је социјализам погрешан систем, није требало да се вратимо у капитализам из времена првобитне акумулације капитала, већ у модерни капитализам који је свуда у свету обојен елементима социјалдемократије", рекао је Дачић.

За такав систем, оценио је Дачић, Србији ће бити потребан дуг период, а за који се део решења налази у преговорима Србије о чланству у Европској унији.

"Све те идеје које су данас присутне у Западној Европи, где је и настао социјалистички покрет, код нас се често означавају као идеје прошлости и да се за то не треба борити, а управо је супротно, јер цела Европа иде ка томе", нагласио је Дачић.

На питање новинара да прокоментарише лоше услове за раднике у јужнокорејској фабрици "Јура" у Лесковцу, Дачић је подсетио да је о томе говорио и пре неколико година и да су ту "ствари чисте".

"Државни органи треба да утврде шта је истина. Треба поштовати стране инвеститоре, али и сваки страни инвеститор је дужан да поштује законе у Србији", закључио је Дачић.

"Први мај и Ускрс симболи борбе за бољи свет"

Ивица Дачић честитао је грађанима Србије Први мај - Међународни празник рада. 

"Свим грађанима Републике Србије честитам 1. мај - Међународни празник рада, и желим да у добром здрављу и расположењу проведу предстојеће првомајске празнике. Заједно морамо да градимо друштво једнаких шанси и социјалне правде. И данас, када је у Србији тешко, када је она сиромашна, наш основни посао јесте да се боримо за земљу у којој је правда могућа. А то може само богата и јака земља. Земља изграђена и запослена, стабилна и сигурна, јер нема правде у сиромашним друштвима", поручио је Ивица Дачић.

"Данас, 130 година од Чикага, када је више десетина хиљада радника изашло на улице захтевајући боље услове рада и осмочасовно радно време, морамо да наставимо да се бавимо јачањем Србије и нашег друштва, јер само економски јако и развијено друштво може да пружи правду.

Такође, Ивица Дачић честитао је грађанима Србије и Ускрс.

"Данас, Ускрс, празник победе живота над смрћу, и Први мај, празник радничке борбе и једнакости, славимо у истом дану. Оба празника су симбол борбе за праведнији, слободнији и хуманији свет. Желим свим грађанима наше земље да оба празника прославе у миру и срећи са својим ближњима", наводи се у честитки Дачића, саопштило је Министарство спољних послова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару