Вулин: Незапосленост највећи проблем

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин честитао је свим грађанима Србије Међународни празник рада, 1. мај, и поручио да држава Србија не служи ничему другом, него да води рачуна о своји грађанима, на првом месту о људима који живе од свог рада. Истиче да је незапосленост највећи проблем и то што тржиште рада није балансирано.

"Међународни празник рада је прилика да се замислимо и видимо докле смо стигли са борбом за радничка права. Да ли смо нешто успели да унапредимо, да ли смо у овим тешким временима успели да сачувамо постигнути ниво радничких права", рекао је Вулин Танјугу.

Напомињући да се незапосленост смањује, али никад довољно, Вулин је истакао да је на нама да се за то сви заједно боримо.

"За празник рада тереба да разумемо да нисмо у рововима, да су синдикати, послодавци, држава на истој страни - на страни човека који живи од свог рада и само тако ће Србија бити боље и правденије место за живот", истакао је министар.

Према његовим речима, након 12 годна пљачкашке приватизације Србија не може одамх да буде богатије место, али може да буде праведније и боље, и већ јесте.

"Искрено сам поносан на историју радничког покрета у нашој земљи као што сам поносан на људе који живе од свог рада. Они сваког дана показују да је суштина људског постојања рад и борба за бољу будућност наше деце", нагласио је Вулин.

Он је изразио наду да ћемо следећи Први мај дочекати у још бољим условима, већим приликама и могућностима за рад и запошљавање.

"Надам се да ћемо имати прилику да иза себе оставимо земљу на коју ће наша деца бити поносна. Родили смо их заслужују да им оставимо земљу у којој вреди живети", истакао је министар.

Незапосленост највећи проблем

Вулин каже да је незапосленост данас највећи проблем и то што тржиште рада није балансирано.

Истиче да су три главна циља министарства које води - смањење незапослености, укидање рада на црно и повећјање безбедности и заштите на раду.

Министар је рекао да је у прва три месеца ове године око 4.000 људи преведено из црне зоне у легалан систем рада, а да је прошле године то било више од 12.000 људи.

"Очекујем да ћемо ове године имати још боиље резултате, иако је прошла година била најбоља година од када инспекција рада постоји и и од када се бори против рада на црно", рекао је Вулин.

У борби против рада на црно, како каже, много је помогао Закон о раду јер су по први пут појачана овлашћења инспекције рада, тако да је повећана њена ефикасност.

"Инспекција рада могла је да буде много ефикаснија него што је до сада била, то је један од позитивних ефеката Закона о раду", закључио је Вулин. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару