Научници између владиног чекића и наковња министарства

Конкурс за научноистраживачке пројекте и даље је предмет спорења ресорног министарства и дела академске заједнице. Истраживачи из института имају примедбе на прописе због којих би, кажу, многи могли да остану без плате. Умешала се Влада Србије са предлогом да конкурс поништи. У ресорном министарству тврде да пријаве стижу неометано и да би поништавање конкурса изазвало катастрофалне последице на научну заједницу.

Не само са супротних страна улице, Министарство просвете и Влада Србије су и супротстављених ставова о конкурсу за научноистраживачке пројекте. Ресор инсистира да се пријављивање које траје већ две недеље оконча. Влада би да га поништи, па све испочетка. У средини су истраживачи – научнике у институтима, кажу, требало би институционално и финансирати, а не по пројекту.

"Свесни смо да за то треба више пара, али је можда на овом министру било да ако већ није успео на време да реализује расписивање конкурса да се можда мало боље потрудио, да је набавио више новца за науку", поручује Синдикат запослених у научноистраживачкој делатности Ђурђица Јововић.

Министар је добио подршку. И председник САНУ и ректор Београдског универзитета верују у циљ конкурса – да се уместо што већег броја пројеката, финансирају што квалитетније идеје.

Државна секретарка у Министарству просвете Вера Дондур напомиње да ће се ресорно министарство повиновати уколико Влада поништи конкурс. Мислим да то не би било добро за научну заједницу, додаје Дондур.

Није добар пропис на који научна заједница има 30.000 примедби, а од њега им зависи зарада. Кажу, њиме би били оштећени посебно млади истраживачи и руководиоци пројеката.

Ђурђица Јововић истиче да научници-истраживачи траже да им зараде буду изједначе са зарадама на универзитету и да им то буде стартна основа за даље награђивање за рад на пројектима.

Упркос противљењу, у ресорно министарство је стигло скоро 850 пријава, а конкурс траје до средине маја. По претходном конкурсу новац је добило 770 пројеката.

На примедбе да су без Националног савета, који још није формиран, усвојени документи незаконити, министарство одговара да је покренуло процедуру да институције које треба да предлажу чланове тог тела, то учине, али да то не може да траје кратко. "Када смо добили предлоге ми смо упутили Влади, дошли су избори, који су неке процесе убрзали а неке успорили", напомиње Весна Дондур.

И научници и министарство сада чекају одлуку Владе у техничком мандату. У предлогу решења којим би конкурс био поништен стоји да је мимо закона и Устава, те да би постојеће финансирање требало да се настави до краја године. Министарство је добило и рок од 90 дана да отклони недостатке.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару