Николић: Долазак на Крф је ходочашће за Србе

Председник Србије Томислав Николић поручио је да је пуних 100 година сваки долазак на Крф ходочашће и час историје за Србе. Захвалио је на части која је указана српским војницима када су се пре 100 година искрцали на Крф и Видо.

На обележавању стогодишњице искрцавања српске војске на Јонска острва Крф и Видо, Томислав Николић је захвалио Крфљанима на повељи почасног грађанина која му је додељена и истакао да је та повеља порука пријатељства које се читав век преноси са једне на другу генерацију и постаје временом све снажније.

(Овде можете прочитати комплетан говор председника Томислава Николића)

У обраћању присутнима на Крфу, Николић је истакао да је пуних 100 година за Србе "сваки долазак на Крф ходочашће".

"Походимо своју прошлост узвишену у страдању и херојству, сећамо се очева и дедова, мученика и јунака подједнако. Јер готово да нема српске породице чији предак није био део ове епопеје, голготе, страшног искушења и ускрснућа из рана, глади, смрти, део ове јединствене историјске приповести која је лична повест сваке српске куће и колективно памћење једне нације", рекао је Николић који је присуствовао обележавању 100 година од искрцавања српске војске на Крф.

Додао је да је за Србе долазак на Крф и велики час историје, јер се име тог острва, "урезано у наше биће, изговара са највећим поштовањем и љубављу, са захвалношћу".

Николић је истакао да су наши преци остали верни идеалима који су у претходним вековима изградили трајну особину људи са наших простора.

Пут страдања, додао је, прешло је, и до албанске обале стигло, преко 150.000 српских војника, око 100.000 цивила, 23.000 аустроугарских заробљеника, 10.000 коња.

"Са својом војском и народом ходали су остарели краљ, регент, влада, скупштина, а у снегу и леду по стазама и врлетима остало је неукопано на хиљаде људи", рекао је Николић.
Навевши да је организована савезничка акција спасавања српске војске и избеглог народа био један од највећих поморских подухвата икада, Николић је истакао да Србија заувек памти укупну помоћ и доброту савезника.

Додао је и да у српском народу "постоји нека чудна снага" и да је снага у Србина не само да најстрашнију голготу преживи, већ да живи.

"Зато је реорганизована, утренирана и француским пушкама наоружана, српска војска већ у јесен 1916. победом завршила битку на Кајмакчалану и незадрживо јурнула да ослободи своју отаџбину", рекао је Томислав Николић.

Председник је рекао да је српски народ страдао на Крфу, јер је на њему оставио 28 војничких гробаља, "јер су острво Видо и Плава гробница вечити дом десетини хиљада српских војника".

Навео је и да смо спасени на Крфу, јер је после повлачења српске војске и народа преко албанских и планина Црне Горе, ово острво одређено од савезника као прихватилиште, лечилиште и одмориште за главнину српске војске, а седиште српских институција.

Према његовим речима, сачували смо наду у људску доброту, "јер смо успели да убедимо Крфљане да се не плаше што им непозвани долазимо у госте, да ћемо да останемо кратко, док оживимо и кренемо у земљу коју већ имамо наслеђену од својих дедова".

"Јер смо успели и владе савезничких држава, енглеску владу пре свих, да убедимо како Солунски фронт треба пробити и да ћемо ми то да урадимо са свима или сами. Јер смо успели да убедимо сами себе да ћемо да се вратимо у Србију у којој је сачуван билошки нуклеус, и коју вреди градити изнова", каже Николић.

Истиче да су вековни српски слободарски идеали сачувани на Крфу - српска војска није капитулирала, по цену највећих жртава сачувала је себе, своју част, народ и државност.

Николић је рекао и да је Општину Крф одликовао високим одликовањем Републике Србије - Сретењским орденом првог реда, због, како је навео, исказане јединствене хуманости у спасавању великог броја наших сународника 1916. године и због несебичног гостопримства које су потом осећали све време до пробоја Солунског фронта.

Захвалио је Крфљанима што се са љубављу и поштовањем сећају наших предака и њихових гробова и поручио им је да чувају Србе који почивају у њиховој земљи и њиховом, Јонском мору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару