За деценију 5.000 позива на СОС телефон у Нишу

СОС телефон за жене жртве насиља у Нишу, када је почео да ради пре 10 година, био је јединствен у Европи јер су услуге пружане на српском и ромском језику. За деценију постојања око 5.000 жена пријавило је насиље СОС волонтерима у Нишу и затражило је од њих помоћ.

Број 515-318 најчешће окрећу жене из Ниша и околине којима је савет стручњака због претрпљеног насиља неопходан.

"Ми женама пружамо психолошку подршку и бесплатну правну помоћ, водимо их и до институција ако је потребно и од скора имамо потписан уговор са младим адвокатима који пружају бесплатну заштиту на суду", каже психолошкиња на СОС телефону Гордана Јовановић.

Зорица Саћиповић, на СОС телефону у Нишу као правница ради 11 година. Каже да је најмлађа жртва која је тражила помоћ имала 14 година, најстарија 75.

"Ми смо ту да им пружимо подршку и да их оснажимо да имају снаге да крену у тај дуг процес јер до правде пред судом није ни лако, а ни пут није кратак", каже Зорица Саћиповић.

Директорка Удружења Рома "Освит" Ана Саћиповић каже да су услугу СОС телефона учинили доступном припадницама Ромске заједнице тако што су омогућиле комуникацију на ромском језику.

"Омогућено им је да водитељске случаја буду припаднице ромске заједнице јер знамо да се Ромкиње много лакше отварају према сународницама", каже Ана Саћиповић.

Истраживања показују да нешто више од половине испитаних Ромкиња зна шта је физичко насиље али да економско и психолошко насиље партнера не препознају ни високообразоване жене.

Помоћница директора Центра за социјални рад у Нишу Јаворка Ранђеловић каже да се од нула до 24 сата ради на томе да се жртва збрине, а ако постоји умерен ниво ризика од насиља онда се ради на збрињавању до три дана.

У ромским махала у Нишу, а има их неколико, нису желели јавно да гворе о насиљу јер кажу да је то њихова породична и лична ствар.

СОС телефон на српском и ромском језику ради 24 сата седам дана у недељи. 

 

 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару