Јанковић: Наставници не могу бити извор корупције

Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић оценила је да наставници не могу бити извор корупције када је реч о поступку избора уџбеника.

Јасна Јанковић је истакла да све док се буде мислило да је извор корупције наставник који изабере "ову или ону књигу, на споредном смо колосеку".

"Прво смо дозволили да учитељ бира. Да искористи своје знање и искуство у избору, а онда смо га, по ко зна који пут понизили", рекла је Јанковићева за портал Градски биро.

Агенција за борбу против корупције организовала је 12. априла координациони састанак државних органа о корупцији у просвети у вези с поступком избора уџбеника.

Коментаришући наводе да нови Закон о уџбеницима није дао очекивани резултат у спречавању злоупотребе у поступку избора уџбеника због корупције и подстицања наставника, Јанковићева је рекла да не прихвата такве оцене.

"Нико ми до сада није аргументовано показао да су било која моја колегиница или колега криви за хаос у свету уџбеника. Постоји осам буквара за први разред! Како за то може бити крив онај ко ради с децом", упитала је Јанковићева.

Министар просвете Србије Срђан Вербић рекао је јуче да се очекује извештај Радне групе која треба да изнесе препоруке како да се настави борба против корупције у области издавања уџбеника.

Председница УСПРС-а оценила је да је "скандалозно" и то што недостају уџбеници и приручници за око 900 предмета за средње стручне школе.

"Изгледа да су уџбеници постали прве жртве либерализације образовања. Тамо где нема зараде, нема ни уџбеника. Ко још о томе брине? Знам да је најстарија књига која се, као, користи у средњим стручним школама из 1970. године. Треба ли ово коментарисати?", навела је.

Председница УСПРС-a рекла је да се мењају и "владе и министарства и министри, али консензус остаје – образовање никоме није приоритет".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару