Кад терминологија узбурка угоститељство

Једна грешка направила је велику пометњу међу српским угоститељима. Последње измене Закона о туризму налажу власницима угоститељских објеката да из назива избаце речи "кафић", "бар", "кафана" и остале које означавају врсту делатности. Ресорно министарство објашњава да је у питању пропуст који ће исправити новим правилником. Њиме је предвиђено да у имену угоститељског објекта може стајати највише једна врста делатности.

Један кафе - бар - ресторан пет година својим гостима нуди и пиће и храну. Сада ће морати, макар у називу, да се определи за само једну делатност.

"Нико се не би могао бавити одређеном делатношћу у нашој бранши да није добио сагласност и решење од одређених институција које се баве регистрацијом ових објеката. Ја мислим да је то само још један плус намет за угоститеље. Ми имамо натписе и на овој тенди кафе бар ресторан и на јеловницима, имамо на нешим рекламном материјалу, све то изискује један огроман трошак", каже Никола Рајлић, менаџер угоститељског објекта.

И време - ако не желе да мењају своју понуду. Један од услова је да сваку делатност посебно региструју у Агенцији за привредне регистре. Тако ће се, објашњавају у ресорном министарству, коначно увести ред у домаће угоститељство.

"Ресторан-пицерија, па пица-бар, све кованице које су указивале на више врста угоститељских делатности у једном објекту. Морамо да знамо колико којих објеката имамо, која је претежна делатност која се обавља. Уколико се обавља више делатности у једном објекту знате услови за обављање угоститељских услуга морају да буду испоштовани од почетка до краја јер се ради о здрављу и животима људи", истиче Александар Денда из Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Компликовани називи, сматрају у Министраству, често збуњују грађане, а интерес потрошача један је од главних разлога измене закона. Угоститељи тврде супротно.

"Ту већ нема неке праве логике. Искрено да вам кажем само доводимо кориснике услуге и грађане у заблуду да ту не могу да добију нешто што не пише у називу, а могу објективно. Делатност је много шира од назива. Тако да ћемо их мало довести у неку недоумицу", наводи Александар Денда.

Због недоумица које су угоститељима донела нова правила, рок за преименовање њихових објеката трајаће до краја године иако Правилник ступа на снагу данас. То је, сматрају надлежни, довољан рок да се власници кафана, пицерија, барова определе за главну делатност.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару