Хаљими: Организован свакодневни живот за избеглице у центру

Око 600 избеглица са Блиског истока, који су стигли почетком марта, и даље се налази у Прихватном центру у Прешеву и за њих је обезбеђен квалитетан смештај и квалитетна храна, а до сада није било никаквих проблема, изјавио је секретар Црвеног крста у Прешеву Ахмет Хаљими.

Хаљими је, у изјави за агенцију Бета, рекао да ни Црвени крст ни избеглице и даље не знају како ће се решити њихов статус.

Хаљими је изјавио да је Прихватни центар у Прешеву вероватно најбоље опремљени прихватни центар за избеглице у односу на остале такве центре у Србији али и у свим осталим земљама кроз које су пре затварања такозване балканске руте избеглице пролазиле на путу ка земљама ЕУ у којима су намеравали да затраже азил.

"За сада нема никаквог проблема. Ти људи су смештени у реновираним просторијама бивше Фабрике дувана у Прешеву, у оквиру Прихватног центра, сви они имају и купатила и веш машине великог капацитета тако да има услова за нормално одржавање хигијене", казао је Хаљими.

Према његовим речима, избеглицама се свакодневно у више наврата деле пакети суве хране али се за њих кувају и чајеви и супе.

"Имамо довољно и хране и одеће. Избеглицама је подељена и одећа јер су они дошли до Прешева, углавном са по једном торбом ствари. Влада Србије је за избеглице обезбедила око 250 тона хране а о избеглицама осим Црвеног крста брину и друге невладине организације", рекао је Хаљими.

Каже да у Прихватном центру у Прешеву и свакодневно дежурају екипе лекара, што је уведено од лета прошле године када је кроз центар пролазило на хиљаде људи са Блиског истока, који су након регистрације одмах настављали пут даље према земљама у ЕУ.

"Оно што је најбитније нема никаквих проблема, нема никаквих инцидената. Организован је свакодневни живот, има и школе за децу", рекао је Хаљими.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару