Представљени нови системи за алтернативне санкције

У Окружном затвору у Београду представљена су два нова система - за превенцију насиља у породици и за лечење алкохолизма. Министар правде Никола Селаковић каже да се ради о најсавременијим уређајима захваљујући којима је могуће из "паметне сале" пратити кретање и спречити сваки ближи контакт па и насиље.

Електронски систем за превенцију насиља у породици састоји се од трансмитера и ГПС уређаја, а предвиђено је да их носе и насилник коме је суд изрекао забрану приласка, и жртва.

Захваљујући сигналима, у мониторинг центру могуће је пратити кретање особа, као и да ли се поштује мера забране приласка жртви, будући да уређај одмах алармира полицију уколико се она прекрши, али и жртву да је насилник прекорачио линију забране приласка.

Министар правде Никола Селаковић рекао је да се ради о најсавременијим уређајима, захваљујући којима је могуће из "паметне сале" пратити кретање и спречити сваки ближи контакт, те и насиље.

У предлогу буџета за 2017. годину биће предлог набавке ове опреме која је веома скупа, рекао је Селаковић и додао да ће се на основу донетих судских пресуда утврдити колико је тих апарата тачно потребно.

"Србија ће тако бити прва у региону која уводи овај систем, а међу пет европских земаља у којима се жртве штите на овај начин. Систем може имати и ширу примену и користити се и за спречавање насиља на спортским догађајима и јавним местима", рекао је Селаковић.

Други уређај представља надоградњу система алтернативних санкција и користи се за лечење од алкохолизма у случајевима кућног притвора и затвора, на тај начин што је осуђени дужан да свакодневно у одређено време обави алко-тест од куће, дувајући у писак повезан са апаратом са монитором.

Апарат одмах региструје уколико је дошло до кршења лечења, односно уколико је осуђеник под елекронским надзором конзумирао алкохол, а захваљујући савременој технологији у мониторинг центру, могуће је видети да ли је алко тест радио осуђеник или неко уместо њега.

Селаковић је рекао да та новина значајно унапређује спровођење Закона о извршењу ванзаводских санкција.

"Досадашњи начин лечења особа који су у алкохолисаном стању извршиле кривично дело, био је на нивоу 19. века. Увођењем оваквог система унапређујемо заштиту права жртава насиља у оваквим случајевима", рекао је Селаковић.

Директор Управе за извршење кривичних санкција Милан Стевовић рекао је да су оба ова система велики напредак, јер је до сада пракса била саветодавна мера лекара.

"Сада алкохоличара можемо да упутимо на лечење у болницу", рекао је Стевовић.

Оба система су пилот-пројекти, налик систему у Словачкој.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару