Нови објекат за помоћ деци са улице

Деца улице добила су нови објекат на Чукарици у коме ће се спроводити ПИТ програм намењен интензивном третману малишана са вишеструким сметњама у понашању и емоционалном и социјалном развоју.

Министар за рад Александар Вулин захвалио се Дирекцији за одузету имовину која, како каже, увек излази у сусрет институцијама социјалне заштите и најавио реконструкцију и другог дела постојећег објекта где ће се спроводити ПИТ пројекат за девојчице.

"ПИТ програм је веома значајан, јер даје другу прилику деци према којима живот није био фер. Да није тог програма она би била трајно оштећена и за њих не би було никакве наде", рекао је Вулин и додао да је ово први пут да се системски решава проблем деце улице.

Подсетио је да су деца улице често одбачена од своје породице, занемаривана, чак и злостављана од те породице и да систем дуго није имао одговор како да им помогне.

"ПИТ програм је наш начин да одговоримо на потребе те деце, да им понудимо образовање и васпитање да их заштитимо и дамо нову шансу у животу", нагласио је Вулин и додао да је то борба за свако дете, без обзира на тежину поремећаја у његовом понашању.

Планирано је да се програм прошири у још шест градова у Србији, како би деца улице могла да уђу у једно безбедно окружење.

Реновирана је кућа у Водоводској улици која је припадала Дирекцији за управљање одузетом имовином, а Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања уложило је 19 милиона динара за обнову и опремање објекта.

Директор завода за васпитање деце у омладине у Београду Драган Роловић појашњава да је програм намењен деци која живе и раде на улици и која су изложена свакодневном ризику.

До сада се програм спроводио у Заводу за васпитање деце и омладине, трајао је шест до девет месеци и обухватао је шест малишана, добијањем реновираног објекта капацитети су проширени на 20 дечака.

Програм се спроводи од 2004. године, а кроз њега је, према речима Роловића, прошло 217 дечака и чак 97 одсто њих је трајно склоњено са улице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару